K dohodě mezi firmami došlo po poměrně dlouhém jednání. Obě strany ji podepsali ve čtvrtek na Krajském úřadu Karlovarského kraje za účasti zástupců čínské provincie Hebei, velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze a představitelů kraje.

Čínská firma chce v Sokolově dát do stavby nové továrny na výrobu disků pro auta a zemědělské stroje přes jednu miliardu korun. Uvedl to předseda správní rady a finanční ředitel firmy Miroslav Ivan.

Podle starosty Sokolova Jana Picky je dohoda o investici pro město velkým přínosem.

„Mělo by tam vzniknout nejdříve 100 a postupně až 200 pracovních míst. Navíc ve firmě, která byla vždy strojařská. Pro Sokolov a okolí je každé pracovní místo přínosem," poznamenal Picka.

Stavba nové továrny bude rozdělena do dvou etap a zaujme celkovou rozlohu kolem 20 000 metrů čtverečních. Začít stavět by se mělo podle Ivana nejpozději letos v září a první část továrny by měla jít do zkušebního provozu na jaře příští rok.

„Při hledání lokality pro novou továrnu mimo čínské území jsme navštívili Japonsko, USA, Maďarsko a Turecko. Pro Česko a Sokolov jsme se nakonec rozhodli kvůli jeho poloze v centru Evropy a blízkosti Německa. Právě tady se koncentruje nejvíce firem z automobilového průmyslu," uvedl Cui Ping, předseda představenstva společnosti Shijiazhuang Zhongxing Machinery.

V Sokolově bude postupně instalováno několik linek na výrobu disků metodou bez svařování. Je to unikátní technologie, kterou používá a vyvinula právě čínská firma. Patent má přihlášený jak v Japonsku, tak i v USA a v Evropě.