Pro jednu z největších firem v regionu, těžební společnost Sokolovská uhelná, je ve hře navíc i případný nákup emisních povolenek za téměř jednu miliardu korun. Což je částka blížící se téměř zisku za letošní rok. Očekávaný vývoj pak může mít v příštím roce dopad třeba i na omezení sponzorských aktivit.

Producent porcelánu Thun měl za rok 2011 vyrovnaný hospodářský výsledek a tržby porcelánky pak byly kolem 405 milionů korun. Ředitel společnosti Vlastimil Argman řekl, že situace ve výrobě i prodeji se stabilizovala. Firma získala dlouhodobé zakázky například pro společnost IKEA. Letos tak čekají Thun tržby kolem 420 milionů korun.

„Díky tomu plánujeme také příští rok tržby v minimálně letošní úrovni. Pokud jde o sponzorství, pomáháme hlavně sportovcům. Jde sice o menší částky, ale s jejich redukcí zatím nepočítáme," uvedl Argman.

Výrobce lehkých stavebních materiálů Lias Vintířov se už delší čas potýká se složitou situací na trzích. Přestože je firma nadále v černých číslech, její zisk postupně klesá stejně jako tržby. „Ještě v roce 2010 přesáhly 407 milionů korun, za uplynulý rok a letošek však klesají o pět až šest procent," uvedl ředitel společnosti Rudolf Borýsek. „Mám velké obavy, že příští rok se bude vyvíjet ještě hůře. Nejhorší je, že zatím nevidíme nějaký impuls, který by vedl ke zlepšení situace. Zvažujeme proto řadu úsporných opatření včetně omezení sponzorských aktivit," dodal Borýsek.

Jednou z nemnoha mírně optimistických společností je Witte Automotive Nejdek, která vyrábí zamykací systémy a kliky pro automobilový průmysl. Podle prokuristy společnosti Gerharda Knopa čeká v roce 2013 díky náběhu několika nových projektů růst produkce, a tudíž také tržeb. Ty se pohybovaly v účetním období od listopadu 2010 do října 2011 kolem pěti miliard korun. „Příští rok budeme pokračovat v podpoře technického vzdělávání stejně jako sportovních aktivit dětí a mládeže nejen v Karlovarském kraji. I nadále se chceme věnovat prohlubování dopravní výchovy na školách," dodal Knop.

Podle člena představenstva Sokolovské uhelné (SU) Zbyška Klapky jsou dobré roky pryč a ve výhledu na nejbližší dobu převažuje mírný pesimismus. Důvodem jsou ekonomické výsledky SU, které čím dál více ovlivňuje pokles těžby uhlí, situace na trhu s elektřinou nebo zaváděná povinnost nakupovat emisní povolenky. Tržby za rok 2011 poklesly SU asi o 400 milionů korun na necelých osm miliard. Zisk pak spadl o 400 milionů korun na 1,2 miliardy korun. Pro letošek odhaduje SU zisk na jednu miliardu, výhled na rok 2013 nezveřejnila. I přesto SU patrně bude i nadále největším sponzorem v regionu.