Nově by je ale měl dostávat stát. A nejen to. Z vytěžených tun chce daleko více peněz, než tomu je doposud. Státní pokladna by si tak podle senátora Jana Horníka (STAN) přilepšila o tři miliardy korun. „Na základě dostupných zdrojů považuji tyto úvahy za velmi nekoncepční řešení postrádající logický rámec," poznamenal senátor Jan Horník (STAN).

Právě hnutí Starostové si tento problém vytklo jako své volební motto a změně úhradové těžební vyhlášky chce zabránit stůj co stůj. Sami ale protestovat nechtějí. „S touto iniciativou oslovíme i poslance za ČSSD, KSČM a dalších stran včetně Asociace krajů, aby nám pomohli. Kdyby k navrhované změně těžební vyhlášky došlo, doplatil by na to celý kraj," zdůraznil Jan Horník.

„Znamenalo by to odliv peněz z regionu a mimo jiné i to, že by byly zdraženy suroviny, například kaolin, a následoval by útlum těžby. Kaolin je základním kamenem pro výrobu porcelánu. A výrobce, například porcelánka Thun 1794, která je významným zaměstnavatelem v našem regionu, by mohla začít propouštět," obává se Jitka Pokorná, krajská předsedkyně hnutí STAN a nezávislí.

Senátor Horník zase upozornil na těžbu uhlí na Sokolovsku. „Sokolovská uhelná by mohla zastavit financování zdravotnictví a další příklady bych mohl jmenovat. Je to pokus o zpětnou centralizaci," dodal rezolutně.