Pokud potřebují vyřešit akutní problém, neváhají podnikatelé a manažeři ze západních Čech na dovolené vyrušit ani své zaměstnance. Na dovolenou jim občas volá polovina z nich.

Vyplývá to z online průzkumu Vodafone Business Zoom, který pro Vodafone mezi 600 majiteli a manažery malých a středních českých firem realizovala agentura Data Collect.

70% západočeských podnikatelů má v letních měsících stejně nabitý program jako po zbytek roku. Pouze 9% tamních podnikatelů si v létě užívá více volného času, neboť mají práce o něco méně než po zbytek roku. Za letní dovolenou utratí podnikatelé a manažeři ze západu Čech průměrně 10-20 tisíc korun na osobu. Více do dovolené plánují investovat majitelé větších firem, šetřivější jsou živnostníci.

A jaké další závěry vyplynuly ze speciálního dovolenkového průzkumu?

Podnikatelé a manažeři ze západních Čech vyrážejí na delší dovolenou obvykle jednou za rok (34%). Tím se liší od všech ostatních krajů, kde podnikatelé vyrážejí dvakrát v roce. 13% západočeských respondentů nejezdí na dovolenou téměř vůbec.

Nejčastěji vyrážejí oslovení západočeští podnikatelé na dovolenou na jeden až dva týdny. Pouze 5% si během roku dopřeje odpočinek delší než tři neděle. Stejný počet západočeských businessmanů si naproti tomu na dovolenou nenajde ani celý týden.

V létě se na dovolenou chystá většina manažerů a podnikatelů ze západu Čech. Téměř 20% ale v létě za odpočinkem nevyrazí. Tím se západočeši liší například od severních Moravanů, kde se letošní léto na dovolenou nechystá jen 7% oslovených podnikatelů. Nejčastějším cílem dovolené západočeských podnikatelů bude Evropa (45%). 25 % oslovených podnikatelů zůstane o dovolené v Česku.

Mobilní telefon si s sebou na dovolenou bere osm z deseti západočeských podnikatelů. 13% dotázaných si k mobilu přibalí i notebook. Naproti tomu si například Jihočeši berou na dovolenou notebook ve 45%.

Hlavní náplní dovolené podnikatelů a manažerů ze západu Čech bude buď aktivní odpočinek (45%), nebo relaxace u vody (25%).

Nejvíce západočeských podnikatelů vyrazí na dovolenou s rodinou a dětmi (44 %). 38% jede s partnerem, či partnerkou. Devět procent respondentů přiznalo, že jezdí na dovolenou se svými milenkami či milenci.

(red)