Po rozpacích obrat k lepšímu? Zdá se, že ostrovská průmyslová zóna po loňském nezdaru se stavbou závodu společnosti Mahle Behr konečně ožije.

Tento týden podepíše město smlouvu s firmou KE Ostrov – Elektrik, která v zóně hodlá postavit nový závod. Deníku to řekl starosta Pavel Čekan.
Poté co Ostrov prodal dvacet hektarů společnosti Mahle Behr (loni to byl ještě Behr, ovšem pak firma na výrobu klimatizací do automobilů fúzovala), zůstalo v zóně k dispozici ještě zhruba deset hektarů. Většinu z nich nyní získá KE Ostrov – Elektrik.

„Zastupitelstvo už prodej této firmě schválilo. Firma už ve městě má závod v jedné z budov, ale chce rozšiřovat kapacity a přijmout další zaměstnance. Produkuje elektrosoučástky pro automobilový průmysl," uvedl Čekan.

Podle starosty by se neměl opakovat scénář Mahle Behr, kdy společnost koupila pozemky, dostala stavební povolení, zahájila v průmyslové zóně první práce a vzápětí akci zastavila na neurčito.

„KE Ostrov – Elektrik na dohodu poměrně spěchal a už příští rok by měla začít první ze dvou etap výstavby jejich nového závodu," poznamenal Čekan.
Podotkl, že v běhu jsou i další jednání. A to mezi Mahle Behr, městem a firmou Witte Automotive Nejdek.

„Mahle Behr by mohl za jistých okolností část svých pozemků odprodat Witte, který by tady postavil další závod. Většinu pozemků si ale Behr hodlá údajně ponechat a myšlenku postavit závod stále neopustil. Jenom jeho zástupci pořád neřekli, kdy by to bylo," konstatoval Čekan.
Starosta alespoň naznačil, že město v současnosti jedná s další firmou, kterou ale zatím nemůže jmenovat.

„Chtěla by od nás jeden hektar v zóně, který tady k dispozici stále máme. Zástupcům firmy jsme už lokalitu ukázali a seznámili je rovněž s podmínkami prodeje. Mají se nám ozvat do konce roku. Pokud by tady opravdu stavěli, byl by to závod asi pro stovku lidí," dodal Čekan.