VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pro chleba jezdí do Žandova

DOLNÍ ŽANDOV - Bochník připravuje malá rodinná firma podle tradičních receptur.

18.5.2007
SDÍLEJ:

Pekař Petr HnatFoto: DENÍK/ Jitka Dolanská

Pekař peče housky, uždibuje kousky… Tu říkanku zná snad každé malé dítě. V malé rodinné pekárně v Dolním Žandově u Mariánských Lázní však housky nepečou, a když, tak jenom výjimečně. Zato chleba, tím je tamní Hnatovo pekařství proslulé. Pro ještě teplý vonící boží dar se sem sjíždějí lidé z širokého okolí. „Týdně napečeme v průměru tak pětačtyřicet dávek. Z každé se vytvaruje na šedesát kilogramových bochníků,“ vypočítává po chvíli přemýšlení jeden z majitelů firmy, šestatřicetiletý Petr Hnat.

Spolu s ním firmu vlastní také jeho rodiče. „Část toho, co upečeme, prodáme sami přímo v naší prodejničce, většinu ale rozvážíme. Zásobujeme převážně Mariánské Lázně, menší část produkce směřuje do Chebu.“ A proč je chléb z malé rodinné pekárny tak oblíbený? Podle Petra Hnata je to zejména fakt, že se jedná o chléb vyráběný tradiční technologií s vysokým podílem ruční práce. „Chléb vyrábíme z čistě přírodního kvasu a do těsta nepřidáváme žádné chemické látky, které zlepšují kvalitu mouky nebo prodlužují trvanlivost finálního výrobku.

Na tom, že se jedná o čistě přírodní produkt, si u nás zakládáme a nijak do léty prověřeného procesu výroby uměle nezasahujeme,“ konstatoval Petr Hnat. To, že chléb vzniká podle tradičních receptur, s sebou nese i jisté komplikace. Například než začnou v pekárně péci v neděli čerstvý chléb, musí s jeho výrobou začít mnohem dříve. „V sobotu ráno je nutné kvas namočit, večer se musí zahustit. V neděli ráno nás čeká ředění hmoty a teprve odpoledne se může začít s vlastním pečením.

Pokud se použije chemický kvas, je proces jednodušší. Ale ten u nás nenajdete.“ K tomu, aby se chleba pečený tradiční technologií povedl, je zapotřebí nejen dodržet podmínky důležité pro růst kvasu, ale především uhníst bochník z kvalitních surovin. „V tomto případě opravdu nejde ošidit nic. Proto si vybíráme jen dodavatele, který naše přísná kritéria na kvalitu mouky dokáže splnit,“ dodal Petr Hnat. Dolnožandovská pekárna nabízí nejen klasický pšenično–žitý chléb, ale navíc ještě čtyři druhy celozrnných chlebů–slunečnicový, otesánek, labužník a vícezrnný. Doplňkově zde nabízejí i několik druhů sladkého pečiva.

18.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Máme žízeň. A projevilo se to v prodeji

Elegance. Jedno ze slov, jímž můžeme Františka i jeho díla vystihnout.

Za objektivem Františka Konopy

Maketu odhalí poslední český rytíř

Mariánské Lázně - Jedna z nejstarších románských staveb, kostel svatého Jakuba a Filipa na Chvojně u Konopiště, bude k vidění i v Mariánských Lázních. Věrná miniatura totiž přibude do velké rodiny v Parku Boheminium.

Motivací mají být stipendia od kraje

Karlovy Vary - Motivační a prospěchová stipendia za druhé pololetí uplynulého školního roku získají od Karlovarského kraje studenti z jedenácti středních škol v regionu.

Kvůli opravě mostu ve Dvorech čeká na motoristy objížďka

Karlovy Vary - Pozor, se stavebními pracemi souvisí některé dlouhodobé uzavírky ve Dvorech.

Z Lomnického potoka nelze kvůli suchu čerpat vodu

Karlovarsko - Vodoprávní úřad karlovarského magistrátu vydal na žádost státního podniku Povodí Ohře s platností do odvolání zákaz odběru povrchových vod z Lomnického potoka, přítoku vodárenské nádrže Stanovice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení