VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pekárna Singer a vnuk má tradici

TACHOV - Rodinný podnik znovu vytvořil Jan Trávníček téměř z ničeho. Bylo mu tehdy pouhých osmnáct roků.

21.5.2007
SDÍLEJ:

Pokračovatel rodinné pekárny Jan Trávníček se v současnosti nejraději věnuje specialitám. Na snímku právě připravuje várku svatebních koláčků.Foto: DENÍK/ Hana Štorkupová

Tradice pekařství Singrů v Tachově sahá až do roku 1945, kdy se do Tachova přestěhoval dědeček nynějšího majitele. „Děda začínal od píky. Bylo mu třicet tři let. Peníze si vypůjčil, kde se dalo. Něco mu půjčili sourozenci a něco pokryl úvěr,“ vzpomíná Jan Trávníček, nynější pokračovatel rodinného řemesla. Ve dvaapadesátém stát pekárnu zabavil. „Dědeček přesto ve firmě, která fungovala pod státní správou, i nadále pracoval až do sedmdesátých let minulého století, kdy odešel do důchodu,“ říká majitel, který k obnovení tradice našel sílu a rozhodně nelituje. „Po převratu jsem se rozhodl jít na střední potravinářskou školu do Pardubic.

Praxi jsme získávali ve velkovýrobnách, k těstu jsem se vůbec nedostal,“ uvedl pekař. Těsto si jezdil osahávat do Německa. „Přes léto jsem se učil na stážích v pekařství Schmid, kde jsem toho poznal nejvíc. Navíc jsem získal i přátele,“ upřesnil Trávníček. „V květnu v devadesátém čtvrtém jsem maturoval a už v září toho roku jsem otevíral. Kromě pece tady nebylo nic. Ze začátku mi nechtěli poskytnout ani úvěr. Bylo mi teprve osmnáct. První půlrok jsem jel nonstop,“vzpomínal Trávníček. „Dědeček byl na mne hrdý. Dokonce omládl snad o deset let a chodil mi sem pomáhat vyndavat plechy,“ dodal. Recepty zdědil po zakladateli rodinné firmy. „Nové probírám se známými.

Často se novinky před prodejem dělají stylem pokus - omyl,“ doplnil s úsměvem pekař. V současnosti se v prodejně dělá čtyřicet pět druhů výrobků. Rohlíky se prodávají už jen jako doplňkový sortiment. Denně se peče přibližně tisíc kusů. „Já se spíš už věnuji specialitkám, jako jsou koláče a dorty. Inspiruji se, kde se dá,“ podotkl. Pekaři mají obrácený životní styl. „V práci začínám v šestnáct hodin. Všechno se peče přes noc. Navíc je v dnešní době velký problém sehnat dobrého pekaře,“ posteskl si majitel. Do budoucna by chtěl podnikatel rozšířit. Plánuje, že bude mít pobočky i na jiných místech regionu.

21.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Naši prvňáci ze ZŠ Krušnohorská 11 v Karlových Varech

Průmyslová zóna by měla přinést i nabídku pracovních míst.

Zóně stojí v cestě územní plán a chráněná oblast

Život potápěče pomohl zachránit operátor linky 112

Karlovy Vary – Život potápěče z Ostrova, který byl ve vážném ohrožení kvůli rozvíjející se dekompresní nemoci, pomohl zachránit operátor linky 112 z karlovarského centra tísňového volání.

Současným i budoucím pacientkám se snažíme nabídnout něco navíc

Ostrov - Po ukončení studia na Gymnáziu Luďka Pika v Plzni MUDr. Markéta Draská vystudovala v letech 2000 až 2006 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Po studiích se přestěhovala do Ostrova, kde začala svoji kariéru původně na dětském oddělení Nemocnice Ostrov. Z důvodu mateřské dovolené trvala jen krátce.

Voliči si musí dát pozor na změnu volebních okrsků

Sokolov – Město Sokolov upozornilo, že přistoupilo pro všechny nadcházející volby a referenda k úpravám volebních okrsků. Je to prý z důvodu provedených legislativních změn, tak aby byla dodržena zákonnost při vytváření zmíněných okrsků.

Místo řehtání se neslo závodištěm štěkání

Karlovy Vary - Za koníčky se obvykle vydávají lidé na karlovarské dostihové závodiště a bývá tady v den dostihů plno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení