VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sedlecká pivnice už dvacet let láká spokojené štamgasty

Karlovy Vary - „Přichystali jsme oslavu dvaceti let existence pivnice. Nebude chybět dobrá hudba i pár piv zdarma. Těšíme se,“ lákají na akci manželé Lenka a Pavel Čermákovi

28.3.2011
SDÍLEJ:

CHYSTAJÍ OSLAVU DVACETI LET. Manželé Lenka a Pavel Čermákovi chystají na 2. dubna od 19 hodin akci, která bude oslavou dvaceti let existence Sedlecké pivnice. Foto: Deník/ Jan Havelka

Jen málokterý milovník piva a chutného jídla nezabloudil při cestách za těmito dobrotami do Sedlecké pivnice. Ta už letos funguje dvacátým rokem, a jak je vidět na spokojených návštěvnících, tak si i po takové době udržuje velmi dobrou úroveň. Sedlecká pivnice se vryla do srdcí lidí nejen díky zmíněným lákadlům, ale také koncertům, rockovým zábavám a dalším akcím, které se zde konají. Dvacáté výročí je určitě důvodem k oslavě a provozovatelé pivnice – manželé Lenka a Pavel Čermákovi – se o svou radost chtějí podělit i s ostatními lidmi. Proto přichystali oslavu, která se bude konat 2. dubna od 19 hodin. Více už sdělili oba manželé v následujícím rozhovoru.

Můžete trochu zavzpomínat na začátky vaší činnosti? Kdy vás vlastně napadlo otevřít si vlastní hospodu?
Byl to náš společný sen. V některých podnicích se nám totiž stávalo, že jsme nebyli spokojeni se službami a měli představu, co by se dalo vylepšit. Před revolucí tato budova sloužila jako závodní klub ROH a my jsme tady dělali správce. Když se konaly schůze, tak jsme tady zajišťovali obsluhu. Po revoluci nás napadlo těchto prostor využít a udělat si zde vlastní restauraci, protože jsme k tomu měli blízko. V porevoluční době, když začala fungovat legislativa, nemuseli jsme dlouho váhat s realizací našeho plánu. Už v začátcích byl náš prvotní cíl poskytovat zákazníkům ty nejlepší služby s osobním přístupem. To nám vydrželo dodnes a budeme se o to snažit i nadále.

Když jste pivnici otevřeli, nabízeli jste rovnou i jídlo, či v začátcích byla pivnice věrná svému názvu?
Otevřeli jsme 10. února 1991 jako první soukromá restaurace v Karlových Varech. To nám umožnilo zvolit si vlastní cenu piva, takže se sem lidé rychle naučili chodit. Otevírali jsme v patnáct hodin a už za deset minut zde byla spousta lidí. Dodnes si pamatujeme, že jsme za den vytočili až tisíc piv, o čemž si dnes můžeme nechat jen zdát. Jinak jídlo jsme začali vařit až o něco později.

Když jsme zmínili vaření, tak na jaká jídla se Sedlecká pivnice vlastně specializuje?
Když už jsme byli mezi lidmi trochu zaběhlí, tak jsme skutečně začali nabízet i kuchyni. V začátcích nám hodně pomáhali i naši kamarádi, protože jsme najednou přestávali všechno sami dva stíhat. V současné době se naše kuchyně specializuje hlavně na tradiční česká jídla, která mají lidé v oblibě. Některé restaurace často podléhají krátkodobým módním trendům, ale my si myslíme, že poctivý guláš nebo svíčkovou si člověk dá rád vždy. Snažíme se také o zdravější trend v české kuchyni a nebojíme se nabídnout i jídla netypická pro polední menu, jako například plněné křepelky či kančí pečeni v šípkové omáčce, a to za přiměřenou cenu. Chtěli bychom také vyzdvihnout úsilí našich zaměstnanců, na které se můžeme trvale spolehnout. Mají také svůj podíl na atmosféře a kvalitě jídla v naší restauraci.

Vaše pivnice také proslula rockovými zábavami, koncerty a řadou dalších akcí. Můžete přiblížit tyto aktivity? Jak je to v současnosti?
Rockové zábavy se konaly nejvíce v letech 1991 až 1993, kdy jsme tím byli velmi známí a chodilo sem na ně hodně vyznavačů této hudby. Vždy jsme se přizpůsobovali přáním hostů, takže se zde v průběhu let hrála i country, rockové koncerty i diskotéky. Také sem hodně lidí chodilo na kulečník, protože v té době skoro nikde stoly na tuto hru nebyly. V současné době koncerty vyloženě nepořádáme, ale jsme otevření různým nápadům. Konají se zde například narozeninové oslavy, firemní akce, svatby a podobné akce. Minulý měsíc jsme zde měli dokonce netradiční maturitní ples á la vepřové hody a byl velice úspěšný. Zajímavostí může být i to, že si nás před rokem na internetu vybrala jedna vídeňská cestovní kancelář, která sem pravidelně vozí na jídlo skupiny Korejců. Zrovna nedávno zde opět byli a vypadali spokojeně. To nás vždy potěší. Snažíme se také udržovat v Sedleci společenské dění. Proto se zde každoročně konají zábavy na podporu místního Sdružení na záchranu kostela svaté Anny, které poctivě a vytrvale zachraňuje zdejší kostel.

V názvu vaší restaurace je slovo pivnice. Jak se snažíte dostát tomuto jménu? Nabízíte pro pivaře něco speciálního?
Jednou z věcí je rozhodně skutečnost, že tady nabízíme pět druhů točeného piva a dále speciální lahvová piva s příchutí třešní či tmavé 18° pivo. Jsme také otevřeni názorům našich hostů a vždy nás zajímá, které pivo jim nejvíce chutná. Ostatně už několikrát nám třeba velké pivovary daly velmi lukrativní nabídky, abychom zde točili pouze jejich pivo, ale to jsme vždy odmítli. V tomto směru si chceme zachovat nezávislost. Naši hosté vždy musejí mít na výběr z několika druhů piv.

Mluvili jste o tom, že vlastní restaurace byl vždy váš sen. Myslíte s odstupem dvaceti let, že vše bylo tak jednoduché, jak možná člověk na začátku podobného podnikání očekává?
Když jsme v roce 1991 poprvé otevírali, byli jsme plni nadšení a odhodlání splnit si svůj sen. Za těch zmíněných dvacet let jsme prošli dlouhou cestu, naše ideály mnohdy sebrala tvrdá realita, ale vše jsme nakonec společně překonali. Dnes se můžeme pochlubit dvacetiletým působením na našem gastronomickém trhu, což si myslíme, že je trochu rarita.

Přichystali jste na 2. dubna vzpomínkovou akci a oslavu dvaceti let existence. Na co se mohou návštěvníci těšit?
Chceme určitě zavzpomínat na staré časy, když to všechno začínalo. Spousta lidí se například právě tady seznámila a vznikala zde přátelství i lásky. Doufáme, že i oni se přijdou podívat, zavzpomínat si a zatančit si na staré fláky, které jsme poslouchali před dvaceti lety. Akce se koná v sobotu 2. dubna od 19 hodin. Pár piv bude zdarma a muzika je zajištěná. Moc se těšíme, že se potkáme s lidmi, které jsme například dlouho neviděli, ale že třeba dorazí i noví návštěvníci, kterým se tady zalíbí. Bude to prostě nejen vzpomínková akce, ale hlavně zábava a mejdan.

Ještě prozraďte jednu věc. Mnohým partnerům i manželům dělá problém společně i pracovat nebo podnikat. Vy však působíte velmi harmonicky a spokojeně. Máte na to nějaký recept?
Vyloženě recept asi nemáme, ale je to vždy o jednotlivých lidech, vzájemné toleranci a respektu. My už jsme spolu jako partneři dvacet sedm let a společné podnikání nás spíše spojuje, než rozděluje.
Musíme tvořit pevný tým a tím snáze překonáme i všechny nástrahy, které život a podnikání přináší. Při ohlédnutí zpět nám vytanou na mysli spíše ty pěkné chvíle a zážitky než ty špatné, takže jde také o to, mít k životu pozitivní přístup a nenechat se problémy zahltit.

Autor: Jan Havelka

28.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Viry se jen tak nevzdávají

ANDREA GERÁK

Koncert v sále nebo na ulici? Je sama sobě manažerkou a dělá, co ji baví.

V garážích správy a údržby silničářů shořel sypač, škoda je přes pět milionů

Otovice – V garážích silničářů v Otovicích shořel sypač. Škoda se vyšplhala na více než 5 milionů korun.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Foto: Miminka z Karlovarska

Karlovarsko - Rodičům novorozenců gratulujeme a dětem přejeme do života jen vše dobré

Top Dream Company roztančí republiku. Mají nový singl a vyjíždí na turné

Karlovy Vary – Funkeři Top Dream Company přenesou zmrzlé Čechy ze zimy do jara v roztančené a dobré náladě. Během února a března vyjedou na klubové turné. V Karlových Varech je můžete vidět a slyšet 11. března v Klubu Paderewski.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies