Od začátku programu ČSOB rozdělila po celé republice už více než 38 mil. korun. V každém z 15 regionů (Praha je rozdělena na dvě části) soutěží čtyři žadatelé. Celkem si tedy 60 neziskových či příspěvkových organizací nebo škol rozdělí minimálně 2 250 000 Kč. Tato suma však díky darům od široké veřejnosti ještě naroste. Například na jaře se celkem rozdělilo přes 4 miliony korun.

„Víme, že často zdánlivě malé projekty jsou pro místní komunitu velmi důležité. Dohromady jsme už společně s veřejností podpořili přes 760 různých projektů, od obnovy historických památek po pomoc seniorům či dětem v nouzi. Tím, že motivujeme veřejnost složit se na dobrou věc a sami přispíváme, měníme Česko k lepšímu,” říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Nové krovy a střecha

Letos na jaře získaly největší finanční příspěvky projekty Záchrana kostela v Nových Domcích u Rozvadova, FELITI – pomáháme udržet rovnováhu v přírodě, Na čerstvém vzduchu pod střechou a Šťastný vodicí pes.

I podzimní kolo ale nabízí řadu kvalitních prospěšných projektů. V lokalitě Karlovarský kraj jsou zatím známi tři finalisté, které vybrala odborná porota. Posledního uchazeče zvolí veřejnost pomocí udělení takzvané divoké karty. Tři uchazeče o divokou kartu a účast ve finále budeme postupně představovat.

Prvním je sdružení ZO ČSOP Alter meles s projektem Obnova márnice u kostela sv. Bartoloměje. Jeho cílem je obnova dnes zchátralé márnice, která je u kostela sv. Bartoloměje v Přílezech připomínána minimálně od začátku 18. století. Od roku 1945 postupně chátrala až do roku 2017, kdy z ní zbyla pouze ruina.

Loni zahájilo občanské sdružení stavební obnovu tohoto památkově chráněného objektu, nyní chtějí pokračovat s krovy a střechou, aby nedocházelo k zatékání do obnovené zdi márnice.

„Celkové náklady na realizaci jsou zhruba 150 000 Kč. Tento druh památky je však prakticky vyloučen z dotačních památkových titulů,” říká Václav Lupínek ze sdružení.

Veřejnost si vybrala. Nejvíce peněz půjde na dveře do stacionáře

ROZHODNĚTE I VY

Hlasování o divokou kartu probíhá do 22. listopadu 2019 na webových stránkách csobpomaharegionum.cz.

Následuje finále, ve kterém se v každém kraji utkají 4 projekty. Od ČSOB získá každý region 150 000 Kč. Výše příspěvku se odvíjí od úspěchu projektu u veřejnosti (50 000 Kč za první místo, 40 000 Kč za druhé místo, 30 000 Kč za třetí místo a 25 000 Kč za čtvrté místo).

Finanční dary pro vybraný projekt může veřejnost posílat od 9. Prosince 2019 do 6. Ledna 2020.

14. ledna 2020 budou známy konečné výsledky.