Stavbaři, zvláště pak menší a střední firmy, se stávají ohroženým druhem. Ničí je nedostatek zakázek a s nadcházející zimou bude situace v regionu patrně ještě mnohem horší.

Jen na Karlovarsku se letos dostaly do insolvence už tři firmy Thermia Bau, Krušnohorská stavební a také Toužimská stavební společnost. Několik desítek lidí tak přišlo o práci, ne všem se podařilo najít jiná místa.

Na Úřad práce v Karlových Varech se už obrátili se žádostí o pomoc lidé z Krušnohorské stavební a z Toužimské stavební. „Snažili jsme se uspokojit jejich mzdové nároky, zaměstnavatelé jim zůstali dlužni," uvedla mluvčí úřadu Petra Dolejšová.

Sehnat práci ve stavebnictví bude podle Dolejšové nyní složité vzhledem k sezonnosti tohoto odvětví. „Obecně platí, že stavební činnosti jsou přes zimu spíše v útlumu. Pokud budou nějaké firmy hledat lidi, pak to bude asi až na jaře," poznamenala.

Firmu Thermia Bau poslal soud do úpadku v září. O insolvenční řízení požádala sama společnost. A proč se dostala do tak vážných problémů? Ve vyjádření přístupném v insolvenčním rejstříku mimo jiné uvádí jako příčiny krizi ve stavebnictví a silný konkurenční boj v Karlovarském kraji.

Dochází údajně rovněž k cenovému boji, při ucházení se o zakázky jsou často navrhovány i poloviční ceny za realizaci díla. Vzhledem k podmínkám výběrových řízení pak nelze nabídkám s velmi nízkou cenou konkurovat, uvádí se ve vyjádření. A to v podstatě vystihuje problém, s nímž se potýká většina firem nejen v Karlovarském kraji.

Na Krušnohorskou stavební společnost byl letos podán insolvenční návrh hned dvakrát. Poprvé to bylo v červnu, toto řízení pak bylo ale zastaveno. Druhý návrh však následoval v září. V současnosti Krajský soud v Plzni prověřuje, zda vyhlásí úpadek Krušnohorské stavební společnosti, či insolvenční řízení zastaví.

Toužimská stavební společnost na sebe podala insolvenční návrh sama (stejně jako Thermia Bau) v dubnu. I ona uváděla jako největší problémy výrazný pokles tržeb a také zastavení dotačního programu Zelená úsporám, který byl určen na zateplování panelových domů. Firma pak podle vyjádření nemohla čelit konkurenci velkých společností, když nemohla snížit nabídkovou cenu na jejich úroveň. Tento návrh ale soud odmítl. Druhý návrh společnosti, který podala v květnu, ale už nakonec akceptoval a v červnu zahájil insolvenční řízení. V červnu pak následovalo rozhodnutí o úpadku.

Prognózy vývoje ve stavebnictví jsou spíše negativní, tvrdí místopředseda Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary Rudolf Borýsek, který působí rovněž jako viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví a ředitel společnosti Lias Vintířov. „Ohroženy už nejsou jen malé a střední firmy, ale také řada velkých, které působí výhradně v Česku. V určité výhodě jsou pouze velké globální společnosti. Domnívám se, že v regionu je přímo ohroženo ještě kolem 30 procent stavebních firem," konstatoval Borýsek.

Podotkl, že se stačí podívat na statistiky. A ty jeho slova potvrzují. Karlovarský kraj na tom byl za šest měsíců letošního roku nejhůře v České republice v případě finančního objemu realizovaných stavebních prací. Ty dosáhly kolem 439 milionů korun a meziročně tato hodnota poklesla o 25,6 procenta. V pozemním stavitelství představoval meziroční pokles 22,3 procenta a v inženýrském stavitelství dokonce 47,7 procenta. Statistiky se týkají firem s 50 a více zaměstnanci. Těch sledované společnosti zaměstnávaly celkem 1068. V porovnání se stejným obdobím roku 2012 jich bylo o 17,8 procenta méně.

A ještě jednou statistika. Stavebních povolení a ohlášení bylo letos od ledna do konce června vydáno v Karlovarském kraji 1207. To bylo meziročně o 12,5 procenta méně.

„Stavebnictví je na tom špatně, je málo zakázek," zhodnotil současný stav Vladimír Kádě, ředitel regionálního stavebního sdružení v Karlových Varech.

„Karlovarský kraj je nejmenší v republice s nejhoršími statistickými čísly snad ve všech ukazatelích. A stavebnictví se s tím veze," poznamenal ředitel. Stavbařům dělá vrásky především absence plných investorů. A to jak soukromých, tak veřejných. „Státní, krajský i komunální rozpočty šetří. Nejméně dva roky se z veřejných peněz nezahájila žádná významnější stavba," řekl Kádě.

Podobný stav může podle něj trvat i další dva roky. „Je tady předpoklad, že to nějaké firmy nevydrží," myslí si ředitel. „Některé společnosti jdou v zoufalé snaze dostat práci hluboko pod cenu, což se pak odráží na kvalitě," upozornil na další riziko krize ve stavebnictví.

Určitou naději na mírné zlepšení vidí Kádě v tom, že se opět rozjíždí Regionální operační program.

(mel, mák)