"Nyní jsme ale již vnitřní možnosti firmy z velké části využili. A protože se skupina Sokolovské uhelné dynamicky rozšiřuje, a s tím roste i spektrum činností, které firmy ze skupiny realizují, zvyšuje se potřeba přijímat nové zaměstnance. A to jak do mateřské společnosti, tak dceřiných firem," uvedl Miroslav Mertl, člen představenstva společnosti.
Podle Mertla je to po několika letech poprvé, co Sokolovská uhelná opět zahajuje masivní nábor nových zaměstnanců.

Sokolovská uhelná v současné době hledá například techniky informačních technologií, zámečníky a elektrikáře pro údržbu i obsluhu výrobních zařízení, především ve směnovém provozu. Vedle nadprůměrného mzdového ohodnocení jim firma poskytuje také sociální fond, ze kterého mohou zaměstnanci čerpat peníze na závodní stravování, ale také například na dovolenou nebo zdravotní pomůcky.

"Desítky dalších zajímavých míst ale nabízí také naše dceřiné firmy. Ty se v poslední době výrazně rozvíjejí a získávají řadu zakázek jak u nás, tak v dalších evropských státech," podotkl Mertl.

Jde například o Důlní strojírenskou společnost, která je předním dodavatelem systémů pasové dopravy v tuzemsku a zároveň dodává na klíč technologie linek pro třídění a zpracování odpadu. V současnosti již firma zaměstnává na osm desítek pracovníků a poptává především strojírenské profese, jako jsou konstruktéři, zámečníci, svářeči, obsluha CNC strojů a podobně.

K dalším výrazně se rozvíjejícím firmám ve skupině patří i ZPA-RP, která se zabývá výstavbou, rekonstrukcemi a modernizací systémů měření a regulace, systémů kontroly a řízení i silnoproudými technologickými systémy. "Pro tuto naši firmu hledáme především projektanty elektro i měření a regulace, nebo elektrikáře a programátory," poznamenal Mertl. Těchto profesí je na trhu práce v Karlovarském kraji velký nedostatek.

Starších a zkušených pracovníků je stále méně a zájem mladých lidí o řemeslo dlouhodobě klesá. A hlavní příčina?
„Řemeslo je neprávem často považováno ze strany rodičů i žáků za méně hodnotné. Přitom dnes dosahují mzdy řemeslníků běžně úrovně platů středního managementu a často je i výrazně převyšují. Takže sázka na řemeslo a odbornost nabízí mnohem lepší perspektivu než mnohé střední školy, které často vychovávají jen další klienty úřadů práce," dodal Mertl.

Personalisté Sokolovské uhelné se dnes zúčastní veletrhu pracovních příležitostí v sokolovské sportovní hale ISŠTE. O týden později, ve čtvrtek 16. března, veletrhu v karlovarském Lidovém domě.

ČTĚTE TAKÉ:

Po muži se slehla zem, soused ho pohřešuje už od loňska

Ptáky je zapotřebí spočítat. Kvůli chřipce

Pro psa to děti udělají. Pro fyzioterapeuta ne

Ještěřice pomáhají, a ještě dokáží bavit