V krizových letech tržby firmy narostly o třetinu na loňských 200 milionů Kč, což bylo oproti roku 2012 o osminu více; export se zvedl na téměř dvojnásobek. „Začali jsme více chodit za zákazníky," řekl Hajný.

Podnik, který je dlouhodobě v zisku v řádu jednotek milionů korun, má od října vyprodanou letošní výrobu. To mu umožňuje nakupovat levnější materiál a půjčovat si levnější „peníze".

Firma je od roku 1960 známá po světě díky ochranné známce OZAP, druhé nejstarší v této branži v Evropě. „Regály se objevují po celé Evropě, ale také v Asii a Africe," uvedl Hajný. Díky dobré prodejnosti je kopíruje čínská továrna a vozí už je také do ČR.

Podnik vyváží nejvíce do Polska, Británie a Francie, kam se dostal před dvěma lety a letos mu tam odbyt opět poroste.

„Jsme schopni reagovat na přání zákazníka, což velké západní firmy nedělají. Navíc řada západoevropských zemí už se odklání od Číny a hledají kvalitní výrobce ve svém okolí," řekl Hajný. Firmě také pomohlo, že neopustila ruský trh. „Máme tam za 15 let dobré kontakty i osobní vztahy. A od roku 2000 tam má prodej stoupající trend, hlavně v oblasti Moskvy," uvedl.

V České republice má firma řadu konkurentů, kteří tu po roce 1989 postavili továrny. Většina z nich ale nemá vlastní vývoj. „Podařilo se nám udržet původní český výrobek, vlastní vývoj i konstrukci. Můžeme velmi rychle vyrobit systém včetně nástřiku na přání zákazníka. Nadnárodní giganti se do toho nechtějí pouštět," dodal. OZT podle Hajného nepodlehlo „vábení řetězců" a přes 20 let se soustředí na české živnostníky, kteří se vracejí. Podnik ale dodává také do obchodních řetězců, jako jsou Coop, OBI, Lidl, Okay a podobně. Kromě regálových systémů ve čtyřech základních modulech podle evropských norem vyrábí firma také pokladní boxy.

OZT Toužim investovalo za poslední tři roky do strojů 60 milionů Kč, například do válcovacích linek a lakovny. „Trend investic minimálně kolem deseti milionů je nutné kvůli konkurenci udržet," uvedl Hajný. Současný počet 123 zaměstnanců je podle něj optimální na objem výroby, která běží ve dvou směnách. „Pokud získáme dvojnásobek zakázek, tak máme v Toužimi pro výrobní expanzi místa dost," dodal.