Intenzivnější postup žňových prací v části republiky komplikovaly deště, ve čtvrtek přišel déšť i na Karlovarsko. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Z některých menších polí v Karlovarském kraji ovšem už obilí v těchto dnech zmizelo. Například sladovnický ječmen sklidil Statek Bor z polí u Sedlečka a Šemnice, zbývalo tu jen uklidit slámu po žních.

„V minulých týdnech se lokálně na celém území ČR vyskytovaly dešťové přeháňky, které zbrzdily v mnoha krajích celkový postup žní. Oproti minulému roku je v druhém sklizňovém týdnu patrný pomalejší průběh sklizňových prací. Nejpomalejší průběh zaznamenává Karlovarský kraj, kde sklizeň obilovin teprve začala sklizní ozimého ječmene," uvedlo ministerstvo.

Z celkem 1732 hektarů ozimého ječmene je zatím sklizeno 79 hektarů, což je 4,56 procenta ploch. Průměrný výnos je aktuálně 5,3 tuny z hektaru pole, to je zatím o čtyři desetiny více, než byl loňský průměr.

Aktuální průměrný výnos základních obilovin v celé republice činí 6,18 tuny z hektaru.

Průběh žní v Karlovarském kraji v minulém týdnu zkomplikovalo počasí, které přineslo prudké ochlazení a deště. Celkem je v kraji zaseto 19.476 hektarů obilovin, sklizeno tak zatím bylo 0,41 procenta. Žňové práce ještě nezačaly ani na polích s řepkou, kterých je v kraji 6447 hektarů. Osetých ploch oproti loňsku přibylo, a to o 300 hektarů obilovin a přes 400 hektarů řepky.

V celém Česku už je ozimého ječmene sklizeno přes 68 procent všech ploch, nejvíce ve Zlínském kraji, kde už je s 96 procenty jeho sklizeň téměř u konce. Ostatní plodiny kombajny teprve začínají sklízet. Nejrychleji žňové práce tradičně postupují v Jihomoravském kraji.