Myšlenky na klidnou sváteční službu vzaly zasvé, když o čtvrtečním večeru zavolali ostrovští městští strážníci na pomoc své kolegy hasiče. Ti se k požáru ale nemohli dostat se svou zásahovou technikou, neboť jim příjezd znemožnil nepřístupný terén. Ostrovští hasiči tak museli nechat zásahovou cisternu na lesní cestě a dál pokračovat pěšky.

„Zhruba půl kilometru od zásahového auta dorazili k hořícímu stromu, kdy plameny zasáhly dutý vnitřek statného smrku. Vzhledem k velké vzdálenosti od cisterny a s ohledem na malý rozsah požáru rozhodl velitel zásahu, že vodu k požáru přinesou hasiči ručně, s použitím barelů a ruční džberové stříkačky," popsal komplikovaný zásah krajský mluvčí hasičského sboru Martin Kasal.

S její pomocí se jim povedlo zdolat plameny, ale otazník stále visel nad tím, zdali strom pokácet, či ne. „To hasiči nakonec neudělali. Společně se zástupci odboru životního prostředí z ostrovské radnice přímo na místě rozhodli, že se jedná o rizikové kácení a že jej provede odborná firma. Hasiči tak zajistili místo proti vstupu po závěrečném průzkumu a kontrole místa požáru," vysvětlil Kasal.

Požár stromu dal hasičům zabrat

Den nato vyjížděli tentokrát karlovarští hasiči k požáru přímo v lázeňském městě, kde hořela garáž nedaleko KV Areny. „Oheň zasáhl jednu garáž a nikam dál se nerozšířil. V garáži byl pouze nahromaděný nepořádek, který hořel, žádné auto uvnitř nebylo," uvedl mluvčí.

Hned den poté si karlovarští hasiči zásah zopakovali, tentokrát s pomocí ostrovských a jáchymovských dobrovolných bojovníků s ohněm. Hlášení o požáru auta zaparkovaného v garáži v Jáchymově na Karlovarsku přijali na tísňovou linku v sobotu před sedmou hodinou ráno.

„Při příjezdu první jednotky hasičů na místo bylo celé vozidlo již zasažené plameny a požár se rozšířil i na garáž a přístavek u garáže," popsal Kasal situaci v Jáchymově. Plameny dostali hasiči pod kontrolu do hodiny od nahlášení, během požáru vynesli z prostoru hořící garáže tři tlakové lahve. Zásah si vyžádal tři jednotky hasičů a přes dvě hodiny boje s ohněm.