Volby do krajského zastupitelstva Karlovarského kraje konají 17. a 18. října. Volební místnosti se otevřeou v pátek ve 14 hodin a uzavřou ve 22 hodin. V sobotu 18. října mohou lidé volit od osmi hodin do čtrnácté hodiny odpolední.

"Volební účast v kraji může zvýšit vyhrocená předvolební kampaň."
Petr Bouška, politolog

„Není přípustné, aby kdokoliv z voličů vstoupil do volební místnosti dříve ani později. V noci z pátku na sobotu budou volební místnosti zapečetěny a pod dozorem, uvedl Jakub Kaválek, mluvčí karlovarského magistrátu. Právě účast ve volbách je klíčovýou otázkou, která zaměstnává snad všechny volební lídry.

„Volby do Krajských zastupitelstev se u nás netěší velké oblibě. Kraje jsou občanům vzdálené a ti mají pocit, že se jich tato úroveň politiky netýká. Volební účast v Karlovarském kraji může zvýšit vyhrocená předvolební kampaň v souvislosti se situací v krajské nemocnici. Vyšší účast by patrně pomohla k lepšímu výsledku ČSSD a hnutí Doktoři,“ domnívá se politolog Petr Bouška.

V Karlových Varech může volit 42 tisíc lidí v padesáti volebních okrscích. „Ti všichni už v těchto dnech obdrželi nebo obdrží sadu hlasovacích lístků, k níž je přiložen podrobný leták s informacemi, jak v těchto volbách volit. Do úřední obálky vloží pouze jeden hlasovací lístek politické strany, hnutí nebo koalice, pro niž se rozhodl hlasovat. Na tomto lístku může přitom zakroužkováním pořadovaho čísla vyznačit nejvýše čtyři kandidáty, jimž dává přednost,“ vysvětil Kaválek.

V krajských volbách se nevolí v cizině a voliči neobdrží voličské průkazy. „To znamená, že každý volí v místě svého bydliště,“ zdůraznil Kaválek.

S přenosnou volební urnou přijdou členové komise za lidmi jen v odůvodněných případech.

Zatímco magistát má plné ruce práce s přípravou volebních místností a distribucí hlasovacích lístků do schránek, někteří voliči dosud váhají, komu svůj hlas odevzdají. „Nejsem dosud rozhodnut. Zatím se rozmýšlím, favorita nemám. K volbám ale určitě půjdu,“ uvedl jeden z dotázaných Karlovaráků.