Magických třináct.

Přesně tolik politických stran a hnutí kandiduje do letošních krajských voleb v Karlovarském kraji. Kandidaturu museli všichni na Krajský úřad Karlovarského kraje podat v úterý 12. srpna do šestnácti hodin.

Letošní krajské volby budou pro voliče zajímavé a pro kandidáty náročné.

O přízeň voličů se spolu utkají čtyři bývalí primátoři Karlových Varů, Zdeněk Roubínek (US/DEU), Josef Pavel (ODS), Petr Keřka (ODS) a Igor Savič (Strana důstojného života). Do krajských voleb poprvé kandidují doktoři. Lídry volebních uskupení jsou letos i čtyři ženy.

Už nyní je navíc zřejmé, že volební kampaň bude velmi ostrá a zdravotnictví jí pravděpodobně bude vévodit. Vždyť právě hnutí Doktoři za uzdravení společnosti vzniklo vlastně na ulici, při protestech lékařů proti koncepci zdravotnictví, které prosazuje současná koalice ODS a ČSSD. Ta řídila kraj po uplynulé čtyři roky.

Doktory povede do krajských voleb Berenika Podzemská. „My máme ambiciózní cíl, protože chceme získat nadpoloviční většinu mandátů a volby vyhrát,“ uvedla Podzemská. Přání lékařů by se vyplnilo, kdyby mandátů získali 23. Počet všech krajských zastupitelů totiž činí 45.

Velké cíle si ovšem klade i ODS. Tato strana získala v minulých krajských volbách 21 mandátů a podle vyjádření hejtmana Josefa Pavla, lídra ODS, chtějí občanští demokraté tento výsledek obhájit znovu.

Sociální demokraté mají nyní v krajském zastupitelstvu sedm svých zástupců a letos by chtěli získat deset mandátů. „Za velký úspěch bych považoval jakékoliv číslo nad deset,“ vyjádřil své osobní přání Petr Horký, současný hejtmanův náměstek. Horký už ovšem letos nekandiduje. Lídrem ČSSD je Josef Novotný.

Také komunisté budou chtít vyšší počet mandátů než 12, s nimiž uspěli v minulých volbách. „Rádi bychom získali 15 křesel, ale raději více, neskrýval ambice Jaroslav Borka, lídr KSČM. Na volby se pečlivě připravuje Strana zelených, jejímž lídrem je Radan Večerka. „Budeme bojovat. nechali jsme si udělat dva volební průzkumy a víme, že je hodně nuekotvených voličů. Chtěli bychom získat pět křesel,“ zdůraznil Večerka.

Do volebního výsledku budou chtít zasáhnout také Alternativa pro kraj, jejímž lídrem je senátor Jan Horník. „Počet mandátů neřeknu, ale mělo by jich být dost na to, abychom rozbili koalici ODS s ČSSD a mohli tak ovlivnit, jací lidé budou tento kraj řídit v příštích letech,“ uvedl Jiří Kotek za Alternativu.

Voliče určitě osloví i Unie svobody – demokratická unie, kterou do voleb povede Pavla Andrejkivová.

Lídrem Strany důstojného života je Igor Savič. Jedničkou na kandidátce Koalice za Karlovarský kraj, za níž kandiduje řada starostů, je Josef Malý. Stranu zdravého rozumu reprezentuje Božena Vojtová a Dělnickou stranu Jan Blaško. Lídrem Pravého bloku je Miroslav Černota. Sdružení pro republiku – republikánskou stranu povede do krajských voleb Květoslava Podzimková.