Výroba rukavic měla v Abertamech na Karlovarsku svou tradici již od počátku devatenáctého století. Během téměř dvousetleté historie místního rukavičkářství sídlily dílny skoro v každém domě. Dnes se v Abertamech již žádné rukavice nešijí, přesto se zde ale dozvíte o jejich výrobě úplně všechno.

Výstava čítající přibližně tři stovky exponátů vznikla v roce 2011 při setkání bývalých abertamských rukavičkářů. Sídlí v budově městského úřadu, kde je pro ni vyčleněna jedna místnost. Prozatím. Do konce příštího roku by se ovšem všechny rukavice, šicí stroje, dláta a vysekávače měly přestěhovat do vlastní budovy. „Realizujeme rekonstrukci domu, ve kterém bude v přízemních místnostech rukavičkářské muzeum a v prvním patře další variabilní expozice," okomentoval stěhování muzea rukavičkářství starosta Abertam Zdeněk Lakatoš. Stěhování expozice je nutné také kvůli jejímu rozšíření. Spolek Abertamy má v záloze další tři stovky exponátů, které by rád veřejnosti ukázal.

Rukavičkářské řemeslo založil v Abertamech v roce 1848 Adalbert Eberhard a poté s ním pokračoval jeho učeň Alois Chiba.V dobách největšího rozmachu rukavičkářského řemesla zaměstnávaly jednotlivé abertamské dílny až jedenáct tisíc lidí. Obliba rukavičkářství souvisí pravděpodobně s hornickým rázem okolní krajiny.Pokud přišel útlum těžby, lidé se věnovali náhradním způsobům obživy. Navíc se zde často chovaly kozy, jejichž kůže je jeden z nejoblíbenějších materiálů pro výrobu rukavic.

Rukavice se v Abertamech vyráběly až do roku 1998.

Na výstavě najdou návštěvníci vše podstatné, co bylo k výrobě rukavic potřeba. „Vidíme tady různé druhy usní, podšívek a vzorů. A samozřejmě také nářadí. Všechny stroje, které jsou k vidění, jsou plně funkční. Máme zde též různé nože, ocílky, kameny, nůžky, měřítka, pikety, válečky a leštítka. Kromě těchto nezbytných nástrojů jsou vystaveny i ostatní potřebné pomůcky, jako plátno či hadr na vlhčení usní, vzornice, roztahováky, vysekávací železa, ruční lisy a žehličky rukavic. A samozřejmě i stroje nejdůležitější, a to šicí. Ty se dělí na tři druhy, podle stehu, kterým šijí. Uvidíte tady i mašinky na podšívky a vyšívací stroje pro zdobení elegantních dámských rukavic," popsala jednotlivé části expozice místostarostka Abertam a členka abertamského spolku Jana Rojovská. Na výstavě nechybí ani dobové fotografie někdejších továren, dílen a domů, kde se rukavice vyráběly. Dnes už se většina budov proměnila v penziony a některé bývalé výrobny rukavic jsou opuštěné.

Muzeum rukavičkářství je otevřeno každý druhý víkend, a dle rozpisu zveřejněného na webu města Abertamy se zde konají i ukázky šití rukavic.