V Karlovarském kraji se nachází právě v těchto dnech, a to až do soboty 21. ledna. Školáci za ní vyráží na domovskou scénu divadla Husovka v Karlových Varech. Pohádka O Balynce, dobrém štěněti je součástí vzdělávacího programu na podporu třídění a recyklace společnosti EKO-KOM a spolu s projekty jako Tonda Obal nebo Brána recyklace oslovila za 15 let své existence již přes tři miliony dětí.

„S Karlovarským hudebním divadlem přímo spolupracovalo na přípravě představení 465 pedagogů a pracovníků v oblasti kultury a realizaci podpořilo přes 66 divadelních mistrů techniky světelné i hudební. Zájem o představení pro roky 2017 a 2018 projevilo přibližně 320 školských subjektů, které jsou ochotny spolupracovat na organizaci, metodické přípravě, vlastní realizaci, ale hlavně na následné podpoře reálného dopadu představení na okolí v podobě vytříděného odpadu," uvedla mluvčí projektu Kristýna Sklenářová.

Děj vypráví o zatoulaném psíku Balynce, který potká kocoura Roberta, kočičího čaroděje. Ten chce předvést, jak umí čarování, ale nemůže tak učinit v zaneřáděném prostředí. Balynka se tak rozhodne vypátrat, kdo v zahradě způsobuje nepořádek. Nejsou to velemyši ani krtek a netopýr, ale vítr. Děti tak s Balynkou nakonec odpadky vždy správně vytřídí.

„Novinkou do budoucna je blížící se realizace druhého dílu pohádky, která zatím pod pracovním názvem Kterak drak Yvorlak pozřel Karla netrpělivě, v podobě scénáře, přešlapuje v divadelním šuplíku," dodala Sklenářová.

Balynka v roce 2016 odehrála 116 představení v celé republice, počínaje západem Čech až po Slezsko, a navštívila kolem 30 tisíc dětí. Na cestách ji provázela výstava o sofistikovaném způsobu třídění domácího odpadu Brána recyklace, která ukazuje výrobky z recyklovaných materiálů.