„Platí to pro jednu z největších letošních akcí, kterou bude rekonstrukce silničního mostu u Vintířova. Předpokládané náklady na celkovou opravu objektu, který je v havarijním stavu, se pohybovaly kolem 15 milionů korun. Ze soutěže ale vzešla cena zhruba 11,2 milionu korun. Takto ušetřené peníze tedy můžeme přesunout na další akce," řekl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje má připraveno více než 20 projektů, které je schopna letos uskutečnit. K těm nejnáročnějším kromě rekonstrukce mostu u Vintířova patří také statické zajištění silnice Oloví Krajková proti sesuvu.

Karlovarský kraj dá letos na opravy a údržbu silnic druhé a třetí třídy nejméně 300 milionů korun. Zapojí vlastní zdroje i příspěvek od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který je 112 milionů korun. Dalších asi 85 milionů chce kraj získat z evropských fondů. V porovnání s loňskem jsou výdaje kraje na silnice nižší, vloni přes rozpočet krajské správy silnic prošly téměř dvě miliardy korun. Kraj ovšem využil stovky milionů korun na opravy a rekonstrukce silnic z dotací Evropské unie, konkrétně z Regionálního operačního programu Severozápad. Ten už ale v loňském roce skončil.

Vloni získal kraj od SFDI zhruba 164 milionů korun. Peníze využil na více než tři desítky akcí. Rekonstruovaly se hlavně úseky, které nebylo možné opravit běžnou údržbou a lokálními opravami. „Kdyby dostával kraj od státu každoročně kolem 160 milionů, byly by silnice v regionu v téměř ideálním stavu za deset až patnáct let," dodal Pánik.

Kde si dát pozor na rozkopané silnice?

Karlovarsko: Stavební práce, kyvadlový provoz a částečná uzavírka, to vše čeká na řidiče v serpentině v Jáchymově ve směru na Boží Dar, a to až do 30. září. Práce na inženýrských sítích rovněž zapříčinily zúžení do jednoho pruhu na silnici III/ 2206 u vjezdu do obce Děpoltovice a do posledního červnového dne bude úplně uzavřen úsek místní komunikace v Olšových Vratech, v ulici Ke Golfu, a to o délce kolem 950 metrů. Jde o lokalitu U Pilského lesa a budou zde prováděny stavební práce.

Sokolovsko: Částečná uzavírka a uzavření levého jízdního pruhu z důvodu opravy povrchu silnice čeká řidiče na D6 mezi 155. a 154. kilometrem směrem na Kynšperk nad Ohří až do 10. června. Uzavření ulice Karla Hynka Máchy v Sokolově mezi křižovatkou ulic Karla Čapka a Jednoty z důvodu oprav povrchu vozovky potrvá až do 25. května. Částečná uzavírka ulice Poláčkovy v Sokolově z důvodu pokládání nové dešťové kanalizace až do 30. května. Provoz je převeden do protisměru a zúžen na jeden jízdní pruh.

Chebsko: Rekonstrukce kanalizační šachty v ulici Dělnická v Chebu. Uzavírka platí do 18. května. Uzavření mostu v katastru obce Prameny potrvá až do 30. července. Oprava povrchu ulice Gustava Geipela v Aši, uzavření komunikace potrvá do 30. října. Uzavírka z důvodu rekonstrukce vodovodu ulice Dolní v Chebu potrvá do 30. června.