Dalšími penězi kraj podpoří nákup hasičských cisteren. Výši dotace ale ještě musí odsouhlasit krajské zastupitelstvo.

„Kraj se snaží napravit dluhy pro dobrovolné hasiče z let 2014 až 2015, kdy jejich požadavky nebyly vyřízeny," vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD). A doplnil, že vedení Karlovarského kraje se shodlo, že letos využije uspořené peníze z výsledku hospodaření za rok 2015 na dotaci pro dobrovolné hasiče v regionu. „Jde o částku na pořízení nových dopravních automobilů a věcné vybavení jednotek, stejně tak rekordní je letos i výše prostředků poskytovaná státem. V případě krizové situace jsou hasiči jednou z hlavních složek, s níž můžeme za všech okolností počítat. Ostatně o kvalitě jejich práce už jsme se nesčetněkrát přesvědčili," doplnil hejtman Havel.

Podle krajského radního Josefa Hory (HNHRM) schválilo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky pro jednotky dobrovolných hasičů z jedenácti obcí regionu téměř pět milionů korun na pořízení automobilů.

A to už letos v lednu. Stejnou částku těmto obcím přidá kraj. „Oni chrání nás, my bychom měli chránit je," doplnil k výši dotace náměstek Jakub Pánik (ČSSD).

Dalších pět obcí dostane na nákup vozidla 4,5 milionu korun přímo z krajského rozpočtu. Jsou mezi nimi například Vojkovice, Hazlov nebo Otročín. Dalších 4,5 milionu korun kraj vyčlenil na věcné vybavení pro padesát jednotek dobrovolných hasičů. Za tyto peníze mohou pořídit například dýchací přístroje, zásahové přilby nebo ponorná čerpadla. „V radě jsme se dohodli, že se tím zbavíme dluhu z let 2014 a 2015 a vyřešíme tu záležitost rozpočtovým opatřením," dodal radní Josef Hora. S vyčleněním peněz kraj ale také počítá na pořízení hasičských cisteren, kromě jiného v Bečově či ve Vintířově. Další finance pak kraj tradičně poskytuje na výbavu profesionálních hasičů. Letos jde o celkem 2,7 milionu na nákup vybavení pro ochranu obyvatel a nouzové přežití, dále na automobil k přepravě techniky a na technické zásahy na silnicích II. a III. tříd.