Krajský úřad Karlovarského kraje už schválil výsledek zadávacího řízení na dodavatele veřejné zakázky Modernizace přístrojového vybavení KKN.

„Resuscitační vyhřívané lůžko jsme vytendrovali za 318 450 korun bez DPH. A videogastroskop bude stát milion 140 tisíc korun," uvedl krajský náměstek pro zdravotnictví Jakub Pánik (ČSSD).

U obou přístrojů rozhodovala ve výběrovém řízení nejnižší nabízená cena. Peníze kraj čerpá z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad.

O něco problémovější bylo výběrové řízení na dodávku transportních defibrilátorů a plicních ventilátorů pro krajskou příspěvkovou organizaci Zdravotnická záchranná služba.

Do této soutěže se přihlásilo pět uchazečů, ale tři firmy musely být pro nesplnění požadovaných podmínek z tendru vyloučeny. A to Conmeditech, Kardio-Line a Sicar. „Tyto společnosti nepředložily nabídky dle požadavků stanovených v zadávací dokumentaci," vysvětlil krajský náměstek Pánik.

Podle Petry Bakurové, mluvčí krajské záchranky, je nyní vítěz výběrového řízení vyvěšen a běží deset dnů na odvolání. „Pokud to nikdo z vyloučených neučiní, pak následuje podpis smlouvy," uvedla. Zdržení v dodání zdravotnických přístrojů ale pacienty neohrozí. Podle mluvčí krajské záchranky Bakurové jde o obměnu zastaralých typů, takže práci zdravotníků nebude nic komplikovat. Čtyři defibrilátory a dva ventilátory budou uhrazeny z prostředků fondu zábrany škod a dva ventilátory z rozpočtu krajské záchranné služby.

Přestože evropské fondy tady záchranka nečerpala, vynahradí si to na podzim, kdy chystá výběrové řízení na čtrnáct plně vybavených sanitních vozů a informační technologii z programu zvýšení akceschopnosti záchranné služby. Celkové výdaje jsou plánovány na téměř osmdesát milionů korun, z nichž 68 milionů bude hrazeno z dotací Integrovaného operačního programu a zbytek by měl uhradit Karlovarský kraj.