Na Karlovarsku je koupaliště s upravovanou vodou jediné, a to v Ostrově. Podle hygieniků zde nikdy s vodou problémy neměli, pravidelně posílají její vzorky a ty jsou v pořádku. Kryté bazény v KV Areně a Alžbětiných lázních jsou v srpnu v provozu v normálním režimu. I na Chebsku si přijdou na své ti, kteří netrvají na koupání v přírodě. Navštívit můžou bazén v Aši, Mariánských Lázních nebo františkolázeňské Aquaforum. Naopak zavřený je jako tradičně přes léto chebský bazén, kde se v současné době intenzivně pracuje.

Sokolovské koupaliště Michal stále bojuje s cerkárií, koupání ve vodě proto stále zůstává na vlastní nebezpečí. Veřejnosti nyní také slouží sokolovské městské koupaliště. Krytý bazén v Sokolově nebude v provozu až do 11. srpna.

Takřka všechna přírodní koupaliště na Chebsku mají vodu vhodnou ke koupání. Hygienici na Jesenici kontrolují stav vody na třech místech: na Dřenici, Rybářské baště a Kempu Václav. Všechny tři lokality jsou v pořádku. A právě na Jesenici míří nejvíc lidí. Zhoršenou jakost vody hlásí chebská Skalka, již řadu let ji trápí sinice.

Technologická nádrž Velký rybník obdržela letos jako první v kraji nálepku Zákaz koupání. Krásné koupací místo u Hroznětína s písčitou pláží a pozvolným vstupem do vody bohužel nabízí kromě nádherného výhledu na Krušné hory také svoji tradiční dávku sinic a vodního květu.

Problémy s vodou jsou na Velkém rybníku každoročně a jejich příčinou je, že nádrž nemá přítok, takže voda v ní necirkuluje. Od konce května, kdy koupací sezona začíná, se kvalita vody ve Velkém Rybníku postupně mění z nevhodné, až dosáhne s přelomem prázdnin zákazu koupání.

„Letos jsme přispěli z obecního rozpočtu dvaceti tisíci rybářskému svazu na vápnění kvůli neutralizaci kyselosti, ale zjevně to moc nezabralo. Je polovina léta a ke koupání už to opět není. Navíc jsme měli mít tento týden děti z příměstského tábora na raftech a s aquazorbingem právě na Velkém rybníce a museli jsme program přesunout do Nové Role na koupaliště, pro jistotu," řekl o stavu vody starosta Hroznětína Martin Maleček (SNK).

Koupaliště Michal stále bojuje s cerkárií, koupání ve vodě proto stále zůstává na vlastní nebezpečí. Podle výsledků krajské hygienické stanice voda stále není vhodná ke koupání, hrozí totiž cerkáriová dermatitida. Pokud se ale návštěvníci namažou vazelínou, nebo krémem na opalování, je podle správců ochrana téměř stoprocentní.

„Lidem doporučujeme namazat celé tělo před vstupem do vody. Můžeme říci, že případů vyrážky máme méně. Situaci dále sledujeme a věříme, že koupání bude v pořádku," říká správce koupaliště Pavel Walter.

Výbornou kvalitu vody má stále přírodní koupaliště Bílá voda v Chodově stejně tak Velká Anna v Novém Sedle, nebo Tatrovice či jezero Boden v Habartově.

V pořádku je voda i na mariánskolázeňském Lidu. Na Karlovarsku se lidé koupou v Děpoltovickém nebo Novorolském rybníku, v požárních nádržích na Pozorce, v Lesíku nebo v Merklíně. „Je škoda, že se stále problém se sinicemi nevyřešil," posteskla si Tereza Slavíková z Chebu, která se jako malá chodila koupat na Skalku. „Neuvědomuji si, že by zde byly nějaké potíže. Naopak si pamatuji, že zdejší pláže byly zaplněné k prasknutí."

„My jezdíme na Dřenici. Vyhovuje nám, že je zde i sportovní vyžití, nerad jen ležím," řekl Tomáš Drápal z Chebu.