Po vyúčtování dohadných položek je zatím ztráta ve výši -23,3 milionu korun. Na tiskové konferenci k jednání Rady Karlovarského kraje to uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

„Po doúčtování všech položek na konci roku počítáme s tím, že by Karlovarská krajská nemocnice mohla skončit s ´kladnou nulou´, případně s mírnou ztrátou oproti ostatním letům zřejmě ve výši minus 13 milionů korun. Velký rozptyl je daný tím, že nevíme, jak dopadnou jednání s některými zdravotními pojišťovnami, jejichž klientům nemocnice provedla výkony nad rámec nasmlouvané péče. Tyto pojišťovny se ale příliš nemají k úhradě, přestože je nemocnice včas informovala o tom, že bude třeba platby navýšit," vysvětlil Jakub Pánik. Týká se to například jednání s Oborovou zdravotní pojišťovnou. Její klienti potřebovali vyšší objem péče, nicméně ta zůstala zatím neuhrazená. „I možná ztráta ve výši 13 milionů korun je však pro nás pozitivní v tom smyslu, že se podařilo získat a přijmout větší počet lékařů, než jsme původně počítali. Na mzdách se tedy vydalo o 10 milionů korun více. V této chvíli je nemocnice v Karlových Varech i v Chebu co do počtu lékařů plně stabilizovaná," zdůraznil Pánik.

Kraj v tomto roce například řešil krizi na interních odděleních, kde zdravotníci chyběli nejcitelněji. Za pomoci nabídek náborových příspěvků novým doktorům a zdravotním sestrám a stabilizačních příspěvků posílily lékařské týmy a dále se bude pracovat na získání středního zdravotnického personálu. (pav)