Z osmnácti nominací byli při pátečním slavnostním ceremoniálu oceněni čtyři dobrovolníci. Nominováni byli lidé z řad hasičů, lidé ze sociální sféry, chovatelé nebo dobrovolní opraváři chátrajících památek. Akce se uskutečnila pod taktovkou Mateřského centra Karlovy Vary, o.s., a záštitu převzal náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák a primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek.

Devítičlenná porota neměla vůbec jednoduchou práci, ale nakonec vybrala čtyři vítěze této spíše symbolické ceny. „Účelem je poděkovat dobrovolníkům za jejich přínosnou činnost a také zviditelnit dobrovolnictví," uvedla ředitelka Mateřského centra Karlovy Vary Žaneta Salátová.

Prvním z vybraných byl Petr Prokeš, který v Chodově vybudoval a dále zřizuje záchytnou a odchytovou službu pro zvířata. Oceněn byl za svou intenzivní činnost a za osvětu problematiky veřejnosti. Jako druhá si na pódium pro tuto cenu přišla Michaela Moisesová, a to za své usilovné pořádání sbírek pro vážně nemocné děti a za svou obětavou pomoc potřebným lidem i zvířatům. Další oceněnou byla kraslická rodačka Věra Smržová. Smržová funguje v Kulturním sdružení občanů německé národnosti a také v Římskokatolické farnosti Kraslice. Křesadlo si odnesla za svou obětavou pomoc seniorům, za svůj přínos četnými pěveckými vystoupeními a za údržbu farnosti, Kraslic i okolí. Vítěznou čtveřici doplnila ještě Nikola Matějíčková, které se podařilo utvořit komunitu pejskařů z Karlových Varů a okolí, kde usilovně pořádá prospěšné programy pro rodiny se psem.

Křesadlo samotné je pak dílem uměleckého kováře Křivoklátu a dokáže vykřesat skutečné jiskry.