VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbaři už mohou konečně chystat svoje košíky a nožíky

Karlovarský kraj - „Vše je závislé na tom, nakolik kde byla půda vyprahlá," uvádí mykolog Jiří Pošmura.

19.8.2015 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Jiří Laštůvka "Kudláček"

Houbařům z regionu končí období smutku a nečinnosti. Vydatně zapršelo a do dvou týdnů se dá na Chebsku očekávat nástup houbařských žní.

„Tak výrazu žně bych se raději vyhýbal, protože mi občas neúspěšní houbaři po zveřejnění takových tvrzení nadávají," usmíval se předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura a dodal, že se opravdu tak do čtrnácti dnů budou houby už hojněji na Chebsku vyskytovat. „Vše je závislé na tom, nakolik kde byla půda vyprahlá. Ta vyschlá místa budou mít samozřejmě zpoždění. Ale opakuji, že i v tom suchu se třeba na Ašsku daly občas posbírat třeba lišky a kozáky," dodal zkušený mykolog.

Podle Jiřího Pošmury také vše nasvědčuje tomu, že se opět začnou vyskytovat oblíbené obří pýchavky. „Těm se daří například v okolí Starého Rybníku. Zkušený houbař a kulinář Jiří Pošmura neopomněl tradičně doplnit, že v kuchyni lze pro tento nezaměnitelný houbařský úlovek najít různorodé použití.

„Dokud je dužnina bílá, patří pýchavka k velmi chutným houbám. Vrchní slupku oloupeme a tužší dužinu pak dále připravujeme. Pozor na staré kusy, hnědé zbarvení dužiny už do kuchyně nepatří, to je znak toho, že pýchavka je stará a již zraje. Stejně tak není vhodné konzumovat pýchavky přemokřené a nasáklé vodou. Pýchavky se dají klasicky smažit v trojobalu. Výborný je rovněž ´pýchavkový mozeček´. Na něj je třeba pýchavka, vejce, máslo, cibule, pepř a sůl. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle či oleji, přidáme pokrájené houby, pepř a podusíme. Zalijeme vejcem a za stálého míchání necháme zhoustnout. Odstavíme, osolíme a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s brambory nebo s pečivem," pomlaskával si mykolog labužník Pošmura.

Autor: Vladimír Kučera

19.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Turistům se v Karlovarském kraji líbí. A tak jich sem přijelo zase více

DIVADELNÍ PUTOVÁNÍ představí tři různé příběhy.

Déčkaři své Divadelní putování zakončili v Jakubově

Rytířům první příprava sedla, Vary přehráli 3:0

Kladno – Druhé přípravné utkání před sezonou hokejisté Kladna už zvládli. Nově rodící se tým se předvedl poprvé před sedmi stovkami vlastních diváků v dobrém světle a ještě na jaře extraligové Karlovy Vary přehrál 3:0. Závěr utkání sledoval i hvězdný majitel klubu Jaromír Jágr.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Cizinci na čtyřkolkách si s našimi zákony vůbec hlavu nelámali

Pernink, Karlovy Vary – Naprosto arogantně si počínalo pět řidičů čtyřkolek z Belgie, kteří si patrně přijeli do Karlovarského kraje zařádit.

Velká historická bitva bude tentokrát v centru města

Cheb - Necelé dva týdny zbývají do dalšího ročníku Valdštejnských slavností. Toto chebské bienále letos přinese několik novinek. Jednou z nich je, že se vojenská bitva odehraje přímo na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení