„Letošní letní trhy na hradě Loket budou ve znamení doby Karla IV. Ne snad v celém císařském lesku a velkoleposti, ale ve snaze přiblížit, jaké zábavě a dovednostem této epochy lidé holdovali," uvedla na úvod Šárka Žižková, kulturní referentka hradu Loket. Návštěvníci se přenesou do časů gotiky. „Můžou nakouknout do kovářské nebo řezbářské dílny, ponořit se do kádě s bylinkami a pak omdlívat blahem pod rukama sličné lazebnice nebo ocenit dovednost písařky, která dokáže vytvářet středověké písmo seříznutým husím brkem," doplnila.

Připravený program je bohatý a bude se odehrávat ve všech částech hradu. Na kolbišti pod hradem zahájí slavnosti Žatečtí trubači. Odborníci vás zasvětí do tajů historického sokolnictví, uvidíte ukázku barokního ježdění a výcviku mušketýrů, kejklíře, dvorské tance, šermíře, hrát bude středověká hudba.

„Ve 13 hodin projde historický průvod městem a poté bude slavnostně přivítán Karel IV., na jehož počest bude uspořádán pěší turnaj," informovala Šárka Žižková.

Na nádvoří hradu zazní středověká hudba. Návštěvníci budou mít možnost držet palce při rytířském turnaji či se pokochat krásou dvorských tanců. Ve věži se třeba dozvíte, jak vyrobit ze švestek zlato, od alchymisty Gorvina.

„Sál s freskami bude patřit Pouličnímu divadlu Viktora Braunreitera, které nastudovalo hru o Sněhurce, dále Romea a také vás poučí O tom, kterak ženy chytré jsou a muži hloupí," upřesnila připravený program Žižková.

V sobotu doplní divadlo ještě vystoupení pěveckého sboru Cubitus.

Nezapomnělo se ani na děti. „Pod kaštanem na cestě k hradní bráně je připraven koutek pro pacholata, kde mohou děti projít panošskou stezku, absolvovat soutěže Karla IV. a zhlédnout různé kejkle. V křídle rotundy mohou přijít do dílny pro pacholata a písařské dílny," přiblížila program pro malé účastníky kulturní referentka.

Středověké slavnosti Karla IV. otevřou brány hradu Loket v sobotu i v neděli od 10 do 18 hodin.

Autor: Lucie Žippaiová