Velká část majitelů koní dnes smýšlí o svých zvířatech jinak, než tomu bylo dřív. Kůň už není „jen" sportovní náčiní nebo dopravní prostředek, je to kamarád a parťák a my bychom proto chtěli, aby ten vzájemný vztah byl co nejhezčí a příjemný pro obě strany.

Jednou z nejuznávanějších trenérek a lektorek oné harmonické práce s koňmi je Zuzka Prokopová z Předklášteří u Tišnova, která pravidelně třikrát ročně pořádá semináře i na západě Čech. Svou metodu Zuzka pojmenovala Partnership, protože dle jejích slov je ono partnerství mezi koněm a jeho člověkem tím nejdůležitějším pro vzájemný vztah a porozumění v něm. Obrací se na ni především majitelé koní, kteří mají snahu se zdokonalit ve vzájemné komunikaci, a nebo lidé, jejichž kůň má nějaký problém. Zuzčinou doménou je bezudidlové uždění a hlavně ježdění na provazové ohlávce. Spoustu svých žáků a svěřenců vede Zuzka dlouhodobě a zaznamenávají společně velké pokroky.

Kurzy jsou hojně obsazeny účastníky a i ze strany diváků je o ně velký zájem pro pestrost a různorodost jednotlivých aktérů. Na Kozodoj dorazilo na Zuzčin kurz dvanáct dvojic.

Velkým problémem spousty z nich je osobní prostor, kůň nedodržuje bezpečnou vzdálenost, na svého pána se lepí, či jej dokonce válcuje, což může být později v krizových situacích velký problém, proto se vymezení osobního prostoru řeší na téměř každém kurzu. Anna Balounová, která na Kozodoji pracuje, se kurzu účastnila s faremním koněm a řekla o něm: „Percy bude na Farmě sloužit jako školní kůň pro děti v jezdeckém kroužku, je proto potřeba, aby citlivě reagoval na pobídky a byl pozorný, soustředěný a spolehlivý. Se Zuzkou jsme také pilovaly vymezení osobního prostoru, aby se k člověku choval ohleduplně." Probíralo se též otrkávání mladého koně při nových situacích a jeho seznamování s cizím prostředím. Dalším častým případem jsou koně, kteří mají ostych z nastupování do přepravníku, z kluzké nástupní rampy, úzkého prostoru nebo odloučení od svých stádových kamarádů. „Spousta koní řeší v nastalém teplém počasí, kdy jim majitelé chtějí ulevit od hmyzu, strach z rozprašovače repelentu," zmínila další tradiční téma kurzistů sama Zuzka. Také zde byla kobylka, která má problém s koncentrací, její majitelka ji dle Zuzčiných rad zaměstnávala novými podněty, což je prostředkem k udržení pozornosti koně.

Pokročilejší dvojice se zabývají gymnastikou koní, správným nesením hlavy a krku, ohýbáním, plynulými přechody mezi jednotlivými chody. A ty nejvíce sžité už si mohou dovolit práci ve volnosti.