Proti nim ale stojí ženy, pro které nad domácí vánoční cukroví prostě není. I ty, které každý rok pečou několik druhů, tvrdí, že domácí cukroví je rok od roku dražší.

„Když spočítám suroviny, energie a čas, myslím, že se to nevyplatí," řekla Hana Holubová. „Jenže vůni vanilky a pečení společně s dětmi nic nenahradí. Navíc si myslím, že to prostě k Vánocům patří, a nevím, proč bych měla svátky odbývat tím, že cukroví koupím. Mám raději to pravé domácí a nikdo mi nenamluví, že je naprosto stejné jako to z obchodu," uvedla s tím, že kilogram cukroví vyjde podle druhu na přibližně tři sta korun. Obchody ho přitom nabízí přibližně za dvě stě padesát korun.

„Cena domácího cukroví se vším všudy je asi vyšší," pokývala hlavou Anna, další z dotázaných žen. „Ale s tím se musí počítat. Jednou za rok se z toho zase tolik nestřílí a náklady se dají přežít," řekla s tím, že peče jen několik druhů cukroví, které by rodina za kupované v žádném případě nevyměnila.

„Kupované vánoční cukroví je nejen levnější, ale je i stejně chutné jako to domácí," podělila se o zkušenosti Jana Boudová.

„Osobně jsem dlouholetou zákaznicí jedné pekárny a naše návštěvy by nepoznaly, že jedí cukroví z obchodu. Upečou mi tam všechno, co máme rádi. A já nemám zapatlanou kuchyň, a ještě mohu jít s dětmi na procházku nebo si s nimi užít jiné aktivity. Samozřejmě se vyhýbám supermarketům, které mají cukroví sice ještě levnější, ale o chuti se dá polemizovat." Cukroví kupuje čím dál více zaměstnaných žen. „Dokud jsem byla na mateřské dovolené, byla pohoda péct," řekla Kamila Mrázová.

„Od té doby, co chodím do zaměstnání, vánoční cukroví kupuji, protože se to opravdu nedá všechno stihnout. Vím, že pečení s dětmi je zábava, ale když dorazíte odpoledne domů unavená z práce, nejste už schopná cokoli udělat. Navíc dnešní kupované vánoční cukroví je chuťově srovnatelné s tím domácím. A ještě ušetří peněženku, čas a hlavně stres."