Anebo je možné, že na kraji chtěli snést hejtmanovi modré z nebe nebo předběhnout čas. Dopadlo to neslavně. Tendr musel být zrušen a soutěž vypsána znovu.

Podle krajského náměstka Jakuba Pánika (ČSSD) došlo k chybě při aktualizaci požadovaných kritérií, o jaký typ auta by se mělo jednat. „Byl to normální překlep," prohlásil lakonicky a snažil se při vysvětlení krajského popření termodynamických zákonů zachovat dekorum. A štiplavým dotazům novinářů i všeobecnému veselí čelil s kamennou tváří. Vozidlo, které si kraj omylem vysnil, je totiž asi z daleké budoucnosti. „Já jsem také zíral, když jsme to na radě probírali," poznamenal pouze Pánik.

Co tomuto husarskému kousku říká hejtman Martin Havel, to se nám zjistit nepodařilo. Čerpá dovolenou. I když by určitě nešetřil svým vyhlášeným sarkasmem a štiplavou ironií. A také by zřejmě s nadsázkou kontroval, že on si vysnil ke svým služebním cestám vznášedlo či kosmickou raketu.

Ovšem když před časem zdůvodňoval, proč kraj vypisuje výběrové řízení na jeho nové služební vozidlo, uvedl, že žádné výjimečné a nadstandardní požadavky a představy nemá. Martin Havel nechtěl vůz zmenšit, zvětšit, vypolstrovat, upravit či „vytunit". Šlo jenom o to, že jeho současný služební vůz už dosluhuje, protože byl vyroben v roce 2005. Až dosud jezdil ve škodovce, jejíž bazarová cena je odhadnuta na 350 tisíc korun.

Karlovarský kraj nyní do výběrového řízení obeslal pět společností a doufá, že to napodruhé klapne. Podle náměstka Pánika by ale měl hejtman jezdit ve voze české provenience.

Hejtman Martin Havel ale může být rád, že překlep v dokumentech na jeho nové služební auto mířil do daleké budoucnosti. Krajské cestování v čase do minulosti by totiž znamenalo, že by mu před krajským úřadem třeba parkoval velbloud, slon, osel nebo povoz s párem volů. I to kdysi byly populární cestovní prostředky. A výběrové řízení na krajském úřadu by zcela určitě stálo za to. To by bylo mekotu a hýkotu. Jako když zasedá krajské zastupitelstvo…