Přestože z něj 20. prosince loňského roku kraj vystoupil, a zbylo tak na Karlových Varech, zda si svůj bývalý majetek vezmou zpět. Karlovarští zastupitelé to odmítli a včerejší krajské zastupitelstvo odsouhlasilo, že se o Císařské lázně bude kraj starat a zdevastovaný objekt opraví.

Krajští zastupitelé rozhodovali u Císařských lázní ze dvou variant. Pokud by se od Císařských lázní odvrátili, pak by sdružení zaniklo.

Příprava rekonstrukce této národní kulturní památky, která je odhadnuta na 600 milionů korun, tak bude pokračovat, ovšem vše se vrátí na úplný začátek. Podle současného projektu jsou v objektu plánovány i apartmány a místo by zde našel i cestovní ruch, což by komplikovalo získání evropských dotací. Při komerčním využití budovy by Evropská komise žadatele odmítla. „O projektu budeme chtít širší diskuzi, a to i s veřejností. A také budeme chtít vědět, kolik už vypracované projekty stály," uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Ta se podivila i nad tím, že bývalý hejtman Martin Havel (ČSSD) dal plnou moc ke stavebnímu řízení bývalému řediteli sdružení Císařské lázně Lukáši Siřínkovi. Havel ale kritiku odmítl a uvedl, že šlo o operativní technický krok, k němuž byl oprávněn. A hejtmance nabídl právní rozbor. K opravě Císařských lázní se přihlásily i Karlovy Vary, které podle primátora Petra Kulhánka (KOA) chtějí s krajem spolupracovat i nadále. „Spojím se s paní hejtmankou a řekneme si, jaké kroky budou následovat. V současné chvíli existuje takzvané pravidlo small scale, které říká, že na jeden projekt může být uvolněno maximálně pět milionů eur, to je těch 130 milionů korun. Evropská komise tohle pravidlo přehodnotila. Už se nemusíme omezovat na pět milionů eur, ale můžeme použít vyšší alokaci. My tam máme opravdu 400 až 450 milionů korun, které můžeme z IPRÚ uvolnit, a samozřejmě že by nám to velmi pomohlo," uvedl primátor a dodal, že využití objektu bude výhodné pro kraj i město bez ohledu na vlastnictví.