Tuto událost organizoval účelový svaz Moldavská stezka (cyklistická stezka údolím řeky Muldy) pod vedením Uwe Staaba, starosty města Eibenstock. Tento účelový svaz je jedním ze čtyř partnerů mezinárodního projektu Karlova stezka a v této souvislosti požádal o vývoj jednotného vizuálního stylu a domovské stránky.

Jejím vyhotovením byla koncem února pověřena designérka Theresa Steinhäuser z Drážďan a André Markus ze Zschorlau, kteří jako seskupení dodavatelů podali nejpřesvědčivější nabídku. Zatímco za zhotovení loga, sloganu a dalšího jednotného vizuálního stylu byla zodpovědná Steinhäuser, programování a tvorba webových stránek spočívala v rukou Markuse. Designéři představili jednotlivé návrhy, poté o nich společně diskutovali, zvolili favorizovanou verzi a po provedení nepatrných změn verzi dokončili.

„Tímto jsme splnili důležitý předpoklad pro další styk s veřejností na obou stranách hranice. Pomocí nepřetržitého používání jednotného vizuálního stylu na letáky, brožury, mapy, informační tabule apod., které je třeba vytvořit, by měl být vytvořen jednotný vzhled, čímž se zvýší rozpoznání značky," uvedl koordinátor akce Holger Pansch.

Dvojjazyčné logo tvarem připomíná korunu, čímž odkazuje na název Karlova stezka, která je odvozena od Karla IV., zakladatele města Karlovy Vary. To je jedním z výchozích, popřípadě cílových bodů hlavní trasy. Grafické a barevné provedení loga zároveň odkazuje na kopce a jiné krajinné podněty Krušných hor.

Barvy zelená a modrá zde zastupují mj. lesy, louky, řeky a údolní přehrady regionu, ale také aktivitu a sportovnost. Klikatými čarami znázorněná cesta cyklisty slouží jako spojovací prvek saské a české strany Krušných hor a svým stoupajícím charakterem symbolizuje profil trasy přes krušnohorský hřeben.

Nápis názvu obsahuje ručně psanou známku a měl by vyjadřovat dynamiku cyklisty i cestovní aspekt. „Abychom mohli zakomponovat logo na značení hlavní trasy a plánovaných vedlejších tras, nechali jsme obecné logo provést v různých barevných variantách s integrovaným číslováním. Slogan Královská říše pro kolo se vztahuje k tvaru loga koruně a tím i k názvu stezky, zároveň ale umožňuje různé další interpretace, např. s ohledem na rozsah v budoucnu nabízené sítě tras," podotkl Pansch.

Informace o stezce jsou na www.karlsroute.eu a rovněžna www.karlova-stezka.eu, a jsou zatím ve stavu projektových webových stránek. „Tímto způsobem chceme umožnit jak místním obyvatelům, tak turistům, aby se o projektu a o vznikající síti cyklostezek včas dozvěděli. Až do konce průběhu projektu budeme postupně přidávat obsahy a funkce a nakonec webové stránky přetvoříme na informační platformu pro cyklisty," dodal Pansch.