„Všichni jsme se dohodli na společných programových prioritách, principech spolupráce a rozdělení kompetencí, což jsme dnes slavnostně stvrdili podpisem koaliční smlouvy," uvedla lídryně hnutí ANO Jana Vildumetzová. Poprvé v historii tak Karlovarský kraj bude reprezentovat žena, protože Jana Vildumetzová je zároveň navržena na hejtmanku. V krajských volbách získala nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů.

V opozici tak po šestnácti letech zřejmě skončí ČSSD, na vedení kraje se nebude podílet ani koalice STAN s podporou KOA, TOP 09 a KDU-ČSL. Obě tato uskupení prosazovala širokou koalici, na niž ale hnutí ANO nereagovalo. V opozici bude i KSČM a také Strana přímé demokracie, která v krajských volbách kandidovala se Stranou práv občanů.

Společné programové priority nové krajské vlády zahrnují devět oblastí a 60 bodů. „Jsou mezi nimi zásadní témata z oblasti dopravy, jako je dostavba dálnice do Prahy či transparentní výběrové řízení na zajištění dopravní obslužnosti kraje. Ve zdravotnictví je jednou z našich priorit zefektivnění hospodaření nemocnic, podpora venkovských praktických a dětských lékařů nebo lepší zajištění dostupnosti sítě lékařské pohotovostní služby a lékárenské péče," uvedla Jana Vildumetzová. Resort dopravy a silničního hospodářství připadl dle koaliční dohody hnutí ANO a povede jej dosavadní mariánskolázeňský místostarosta Martin Hurajčík, zdravotnictví připadlo Janu Burešovi z ODS.

V sociálních věcech bude nová krajská koalice prosazovat připojení kraje k projektu Senior a rodinných pasů. I tento resort včetně bezpečnosti si ponechá hnutí ANO a povede jej Petr Kubis, radní a dosavadní velitel Městské policie v Sokolově. „Body dohodnuté koaliční smlouvy zahrnují také posílení komunikace, důraz na transparentnost rozhodování, otevřená výběrová řízení, transparentní účet krajského úřadu, zveřejnění majetku a podobně," zdůraznila Jana Vildumetzová. Krajská rada bude devítičlenná a místo pěti náměstků budou čtyři. Čtyři členy bude mít v radě hnutí ANO, dva členy ODS a po jednom HNHRM, Piráti a SPO. Dohoda platí také pro obsazení a fungování výborů krajského zastupitelstva, kterých bylo navrženo sedm. Komisí rady kraje bude deset a partneři se v koaliční smlouvě usnesli, že ve výborech a komisích vytvoří dostatečný prostor pro konstruktivní opozici tak, aby měla jasný mandát kontrolovat činnost nového vedení kraje.
O neuvolněných náměstcích a radních hnutí ANO neuvažuje a všichni navržení kandidáti, kteří jsou nyní místostarosty, souhlasili s tím, že své dosavadní funkce opustí. „Všichni se práci na Krajském úřadu Karlovarského kraje musejí věnovat na sto procent," zdůraznila Jana Vildumetzová.
Programové prohlášení chce nová krajská vláda zveřejnit sto dnů od ustavujícího krajského zastupitelstva.
Sama Jana Vildumetzová svůj dosavadní post, je náměstkyní pro veřejnou správu Ministerstva vnitra, opustí tři dny po zvolení hejtmankou.