Jaký byl její osud a žije ještě? Na tyto otázky hledá už téměř pět let odpověď ředitel muzea Michael Rund. „Pátrám hlavně přes internet, rozeslal jsem desítky e-mailů, telefonicky se snažím spojit s různými institucemi, a pokud je to možné, pátrám i na konkrétních místech,” popsal ředitel Rund. Fotografii objevil v krabici s dokumenty, které muzeum získalo z pozůstalosti regionálního historika Václava Němce. Je na ní holčička ve vězeňské uniformě, s číslem, před nímž je písmeno F. „Vzadu na fotografii je nápis francouzské děvčátko, vězeňkyně číslo 155916 při průjezdu Prahou 1945,” upřesnil.

Během pátrání zjistil, že stejná fotka je i v Americe ve sbírkách muzea holocaustu a objevila se i v expozici muzea vojenství ve Francii. „Už víme, že další verze této fotky existuje v Praze. Objevil jsem ji na stránkách Charity ČR,” pokračoval. Obě fotografie zřejmě fotil jeden autor, Josef Bláha, pracovník Charity. Objev této fotky je pro něj spojen s dalším překvapením.

„Je tam napsáno, že jde o španělské děvčátko procházející karanténou v Praze na cestě domů,” uvedl a dodal, že přes Francii ho jeden badatel upozornil, že existuje jiná fotka této holčičky, která byla vyfocena v květnu 1945 v Mauthausenu. „Myslím si, že je to stejná holčička. První fotografie ji zachycuje zřejmě v okamžiku osvobození tábora a druhá pak až v Praze na cestě domů. Fotka má sice horší kvalitu, ale F je čitelné,” vysvětlil ředitel.

Hrad Loket.
Jak je spojena svatá Anežka Česká s Loktem? Prozradí přednáška

Že by skutečně mohlo jít o španělské děvčátko, dokládá i fakt, že autorem druhé fotografie je známý španělský fotograf Francisco Boix, vězeň z Mauthausenu, který dokumentoval dění v táboře a zachránil po válce asi dva tisíce fotografií z lágru. „Moje teorie je, že rodiče holčičky, nebo jen maminka, byli Španělé, utekli do Francie, kde se zapojili do odboje, a byli zatčení. Ke konci války se pak během pochodu smrti dostali do Mauthausenu,” shrnul, k čemu zatím dospěl. Tam sice pod daným číslem nikdo zapsaný není, ale na konci války už byly zmatky a ne vše se zapisovalo.

Ve svém pátrání ředitel Rund rozhodně nekončí. Holčičce na fotografii může být kolem čtyř až pěti let, tudíž existuje možnost, že ještě žije. „Prvotní impuls pro hledání byl, jestli má fotka souvislost s táborem ve Svatavě. Teď se nám rýsuje zajímavý příběh, všechno do sebe začíná zapadat a nejhezčí by pro mě bylo, kdybychom vypátrali její konkrétní osud,” uzavřel.