„Klíšťata nikdy všechna nevymrznou, ať je mráz sebetužší. Vymírání se týká pouze oslabených anebo starších jedinců. Ostatní klíšťata se na zimu pouze hibernují, a jakmile se trochu oteplí, procitnou a začnou být aktivní," sdělil klimatolog Rudolf Kovařík ze Šindelové.

Právě na něj se už obrátilo mnoho lidí s tím, že na svém psím miláčkovi nalezli klíšťata, a to právě v nižších oblastech.

„Zatím se parazité objevují více na Chebsku a v podhůří Krušných hor, ale jak budou teploty stoupat, bude se samozřejmě klíšťová aktivita rozšiřovat. Na Božím Daru však zatím nic takového nehrozí, protože na mnoha místech je ještě sníh," poznamenal klimatolog.

Odborníci už několik let doporučují lidem, aby se nechali na jaře vždy očkovat proti nemocem, které klíšťata přenáší.

„Doporučil bych to i já, ačkoliv v Karlovarském kraji máme naštěstí infikovaných klíšťat velmi málo, situaci bych nepodcenil," poznamenal Rudolf Kovařík.

Čím dál více lidí se čím dál více pozastavuje nad tím, že se klíšťata začala ukazovat i v horských oblastech. To má na svědomí především vysoká zvěř, která migruje.

„Ta nachytá v nižších oblastech na sebe klíště, a jak putuje, přenese ho až do vyšších oblastí, tam se přisáté klíště pustí a následně se adaptuje podmínkám, které v horských oblastech panují. Tím pádem jim pak nedělá problém se usadit i v daleko jiných podmínkách, než jaké mají parazité v nížinách," vysvětlil Rudolf Kovařík.

Na začátku letošního roku se v Karlovarském kraji uskutečnil monitoring infekčnosti klíšťat, který prokázal, že někteří parazité přenášejí bakterii.

Při něm bylo vytipováno celkem devět lokalit, vždy tři z každého okresu. Výsledky laboratorních analýz prokázaly, že klíšťata u nás odchycená byla infikována bakterií Borrelia burgdorferi, způsobující onemocnění lymeská borrelióza. „Ze zjištěných výsledků nelze vyvodit žádné výzkumné závěry. Cílem monitoringu bylo odhalit možná rizika pro osoby, které se v daných lokalitách pohybují, a přispět tak k prevenci onemocnění přenášených klíšťaty," uvedla odborná pracovnice protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková.