Podle jejích slov se k této problematice často obracejí zády samotná města a obce. Útulek je tak závislý na pomoci řady dobrovolníků, dárců a sponzorů. „Kdo se problémem přemnožených koček nezabývá, nemá tušení, jak velký problém to v našem kraji je. Často pod okny, ve kterých vládne klid a pohoda, dochází k velkému utrpení zvířat, která nikdo nechce a o kterých lidé ani nevědí, protože ze svých úkrytů vylézají za tmy. Živí se často pouze zbytky, jelikož mezi městskými betony přirozenou potravu nenajdou,“ poukazuje Jančová.

Její útulek je přitom největším v Karlovarském kraji. Zázemí má v Kraslicích a spolupracuje s dobrovolníky, kteří zachraňují kočičí životy ve svých bytech a domech, a dál se snaží budovat zázemí i v jiných částech kraje. „Kdo by nám chtěl pravidelně pomáhat, toho rádi mezi sebou přivítáme. Na tak velký problém je nás totiž pořád málo.“ K dnešnímu dni má Konec toulání v péči 120 koček. „Každý den máme hlášené další a další žádosti o pomoc, kde se lidem na zahrady nebo k domu zatoulají březí kočky. Máme hlášené zraněné kočky většinou po srážce s autem. Jezdíme denně pro čerstvá koťata, kterých se nezodpovědní majitelé zbavují tím, že je pohazují kdekoli, třeba do příkopu u silnice, nacházíme je v igelitce pověšené na popelnici nebo v krabici u popelnic místo toho, aby si lidé nechali svoji kočku vykastrovat. My pak musíme vyhozená koťata uměle dokrmovat, přestože někde mají mámu, která je hledá a po ztrátě koťat bude brzy opět březí. V příštích letech chceme naši činnost zaměřit zejména na cílený kastrační program, aby se takových koťat rodilo co nejméně,“ pokračovala.

Už dnes můžete kočičí útulek podpořit na benefiční akci, která se koná v Karlových Varech v kavárně Klub CRUX Boulder café, T.G.M. 623/12 (vchod z parku u Lázní 5). Akce odstartuje ve 13.30 hodin a potrvá až do půl desáté. „Během celé doby bude k prodeji bazarové zboží různého druhu, propagační předměty útulku, výrobky s kočičí tematikou. Vystoupí na naši podporu kapela NaDen, která má v repertoáru písně Jarka Nohavici, Zuzany Navarové nebo Ivana Mládka. Návštěvníci mohou přinést i přímo na místo dobroty pro útulkové kočičky.

Cílem je dostat se do povědomí dalších lidí, kteří o naší činnosti ještě nevědí a také nevědí, jak moc je útulku potřeba,“ dodala Jančová.

Domy v lokalitě nad kinem Alfa v Sokolově.
Vybydlené domy budou dál ostudou města