Pak se už ale původní pořadí z posledního průzkumu diametrálně mění. Pátá příčka patří Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst (6,9 procenta) a šesté místo obsadila ODS. Tu by v březnu volilo 5,5 procenta lidí. ODS tak předstihla dosud mírně favorizovanou koalici STAN, KOA, KDU-ČSL a TOP 09. Za ní se umístila vlastenecká Svoboda a přímá demokracie (SPD) a následují Piráti před Volbou pro Karlovarský kraj, nově vzniklým uskupením do podzimních krajských voleb. Preference posledních čtyř jmenovaných subjektů jsou ovšem téměř vyrovnané, a to kolem 4,2 procenta.

Krajský předseda KSČM Josef Murčo neskrýval, že jej přízeň voličů těší. „Výborně, to je na oslavu," uvedl nejprve, pak ale prognosticky dodal, že do voleb je ještě daleko. Lídrem KSČM je Eva Valjentová, bývalá krajská náměstkyně, a zřejmě i v tomto výběru měla KSČM šťastnou ruku. I když Josef Murčo dodal, že část úspěchu KSČM je odrazem vládních koaličních turbulencí a neshod. „To lidi vnímají a poslanci KSČM drží linii. Celostátní témata a image KSČM ovlivňují i naše preference v krajích," míní krajský předseda Murčo.

Hnutí ANO je na hodnocení průzkumu volebních preferencí zatím opatrné. „Osobně na různé průzkumy moc nedám a jsem k nim velmi skeptický, pravdu zjistíme až po volbách," uvedl krajský předseda Martin Hurajčík. Věří ale, že po představení odborně složené kandidátní listiny pro krajské volby v Karlovarském kraji bude ANO úspěšnější. „Jsme přesvědčeni o tom, že silný lídr s velkou podporou vládní strany, kterého ANO na své kandidátní listině má, je jediná struktura vedení kraje, která může něco změnit a něco dokázat. To je to, co ANO má. A to je pro kraj to zásadní," zdůraznil Martin Hurajčík.

„Chceme, aby kraj spravovali schopní lidé s odbornými znalostmi, bez různých zájmových skupin za zády. ANO si v Karlovarském kraji prochází očistou, jakou si prošly snad všechny strany, a nebudeme to skrývat. Občané už také ze zkušeností určitě vědí, že pokud bude kraj zastupovat strana, která nemá podporu na parlamentní půdě a nemá sílu a mandát prosadit své zájmy a aktivity, k žádné změně nedojde," konstatoval krajský předseda hnutí ANO. Lídrem ANO do krajských voleb je Jana Vildumetzová.

Sociální demokraté jsou toho názoru, že stále je půl roku na to, aby voliče přesvědčili, že jsou stabilní stranou, která přispívá k rozvoji kraje. „Je třeba s voliči komunikovat a to budeme činit ve volební kampani," uvedl krajský předseda Petr Navrátil, podle něhož sociální demokracie při vedení kraje odvedla kus dobré práce. „Za nás tedy mluví i činy," zdůraznil předseda Navrátil. Lídrem ČSSD do krajských voleb je současný hejtman Martin Havel. Čtvrtá ALTERNATIVA se na této pozici se ziskem 7,6 procenta hlasů v průzkumech agentury SANEP drží dlouhodobě. „Tato pozice je sice za populárními stranami KSČM, ANO a ČSSD, ale v čele všech ostatních, které se voleb zúčastní (před ODS a dalšími). Doposud však nebyly vaše předchozí průzkumy orientovány na některé kandidátky, které až nyní ohlásily nástup do voleb," uvedl Jiří Kotek. Podle něj to vypadá, že ve volbách budou rozdělovat zbytek karet sponzoři stran, kteří zafinancují jejich volební kampaně. „Ale i přes tento v důsledku pesimistický výhled ALTERNATIVA předloží svou kandidátku, aby voliči měli možnost pestřejší volby, protože přece jenom na krajské volební mapě je naše nabídka poměrně odlišná," dodal Jiří Kotek.

Na volební mapě do letošních krajských voleb se objevilo i nové uskupení, Volba pro Karlovarský kraj. A se ziskem 4,1 procenta téměř srovnalo krok s koalicí STAN, KOA, TOP 09 a KDU-ČS, s Piráty a SPD. Ti mají 4,2 procenta hlasů. „Výsledky výzkumu jsou na jednu stranu potěšením, protože ještě neuběhly ani dva měsíce od naší úvodní tiskové konference, kdy jsme se veřejnosti jako VOK poprvé představili. Potvrzuje se, že místní hnutí nezávislé na celostátní politice velkých stran může veřejnost v našem kraji oslovit. Z druhého úhlu pohledu jsou výsledky samozřejmě motivací do další práce. Jednoduše proto, že 4,1 procenta nestačí na získání mandátů, natož na získání pozice umožňující reálně promlouvat do řízení kraje," uvedla Hana Zemanová, lídr VOK do krajských voleb.

Jak byly výsledky průzkumu v únoru 2016?

KSČM: 17,8

ANO: 17,1

ČSSD: 15,7

ALTERNATIVA: 10,6

Koalice pro Karlovarský kraj: 6,5

ODS 5,6