VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kouzelný krámek voní čokoládou a láká na pochoutky s neobvyklými chutěmi

Karlovy Vary - Někteří turisté o něm na sociálních sítích píší, že si bez návštěvy jeho krámku neumí představit výlet do Karlových Varů. Řeč je o Janu Hadravovi, který sám vyrábí vlastní čokoládové bonbóny, mezi nimiž můžete nalézt zajímavosti jako hořkou čokoládu se sušenými rajčaty, chilli a mořskou solí nebo čokoládu s česnekem. Svůj první stánek měl v Obchodním centru Fontána, nyní jej už sedm let naleznete v obchodně-správním centru krajského města. O tom, že mlsat se dá i zdravěji, se výrobce rozpovídal pro Deník.

3.1.2017
SDÍLEJ:

Jan Hadrava vlastnoručně vyrábí čokoládu, která má vskutku neobvyklé chutě. Například po rajčatech. Foto: Foto Deník hni

Jak se zrodil nápad začít s výrobou vlastních čokoládových bonbónů a jejich prodejem?

Důležité je zmínit, že když jsem před devíti lety začínal, nedělal jsem tehdy ještě vlastní bonbóny. Vše začalo návštěvou známého v Praze, který měl podobný obchod. Tenkrát jsem byl na rozcestí, co si se sebou počnu, a po krátkém rozhovoru mi vnukl nápad s prodejem čokoládových výrobků jedné z firem.

Mezi druhým a třetím, rokem, co jsem měl obchod v Karlových Varech otevřen, jsem ale začal s vlastní výrobou.

Co vás k tomu vedlo?

Zákazníci. Ti si našli své oblíbené kusy s určitou náplní, a když je potom firma změnila, přišli za mnou, že už to není ono, na co byli zvyklí.

Kde a jak probíhá výroba vašeho čokoládového zlata?

Výrobnu mám u sebe doma v obci Pila, a abych byl přesný, nevyrábím čokoládu, ale bonbóny. Na ně si materiál míchám v různých poměrech z dovezené čokolády z Belgie, Německa a Madagaskaru. Originál jsou pak mé výrobky, které jsou z mléčné, bílé i hořké čokolády a rozličných tvarů a chutí.

Máte tedy nějaké své stěžejní produkty?

Lidem chutná vesměs vše, co prodávám, ale největší oblibě se těší například zázvor v hořké čokoládě, sušená rajčata s mořskou solí a chilli nebo slané čokolády, například s pistáciemi.

Oblíbené jsou i plátky pomeranče či mandle s medem a čokoládové lanýže s calvados nebo havajským rumem. Zákazníci stále více slyší na zdraví, takže vyhledávají výrobky se stále nižším obsahem cukru. Podle mého názoru, ten kdyby byl vynalezen dnes, tak je okamžitě zakázán jako narkotikum.

A jak to máte se zákazníky? Máte přehled, zda převládá zahraniční, nebo česká klientela?

Řekl bych, že tak čtyřicet procent příchozích tvoří Češi a zbytek turisté. A navzdory různým krizím převládají Rusové a po nich Němci. Řada mých zákazníků se sem vrací, a to třeba každý rok, když přijedou na návštěvu Karlových Varů. Vždy s sebou odvážejí stále více a více bonbónů.

Dokonce jsem našel na ruských internetových profilech, že návštěva lázní není kompletní bez mého čokoládového opojení. To je obrovská satisfakce pro mě.

Autor: Zdeněk Hnízdil

3.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Španělský mastin, ochránce ovcí.
5

FOTO: Mastini, psí ochránci ovcí, dorazili do Abertam až z dalekého Španělska

Ilustraní foto.

Dostala chuť na sladké ve velkém

Baník v Olomouci bez bodu

Olomouc – Pošesté v řadě se radovali olomoučtí fotbalisté ze zisku tří bodů. Tentokrát va vlastním hřišti porazili Sokolov 2:0.

FOTO: Hasiči nacvičovali, jak správně „nastartovat“ srdce

Toužim – Jak pomoci zraněnému člověku, kterému selže srdeční činnost? I s tím se musejí vypořádat hasiči.

Odvolejte jednatele KV Areny, žádá opozice

Karlovy Vary - Do ostrého sporu se kvůli KV Areně pustila opozice s vedením města.

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies