VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kouzelný krámek voní čokoládou a láká na pochoutky s neobvyklými chutěmi

Karlovy Vary - Někteří turisté o něm na sociálních sítích píší, že si bez návštěvy jeho krámku neumí představit výlet do Karlových Varů. Řeč je o Janu Hadravovi, který sám vyrábí vlastní čokoládové bonbóny, mezi nimiž můžete nalézt zajímavosti jako hořkou čokoládu se sušenými rajčaty, chilli a mořskou solí nebo čokoládu s česnekem. Svůj první stánek měl v Obchodním centru Fontána, nyní jej už sedm let naleznete v obchodně-správním centru krajského města. O tom, že mlsat se dá i zdravěji, se výrobce rozpovídal pro Deník.

3.1.2017
SDÍLEJ:

Jan Hadrava vlastnoručně vyrábí čokoládu, která má vskutku neobvyklé chutě. Například po rajčatech. Foto: Foto Deník hni

Jak se zrodil nápad začít s výrobou vlastních čokoládových bonbónů a jejich prodejem?

Důležité je zmínit, že když jsem před devíti lety začínal, nedělal jsem tehdy ještě vlastní bonbóny. Vše začalo návštěvou známého v Praze, který měl podobný obchod. Tenkrát jsem byl na rozcestí, co si se sebou počnu, a po krátkém rozhovoru mi vnukl nápad s prodejem čokoládových výrobků jedné z firem.

Mezi druhým a třetím, rokem, co jsem měl obchod v Karlových Varech otevřen, jsem ale začal s vlastní výrobou.

Co vás k tomu vedlo?

Zákazníci. Ti si našli své oblíbené kusy s určitou náplní, a když je potom firma změnila, přišli za mnou, že už to není ono, na co byli zvyklí.

Kde a jak probíhá výroba vašeho čokoládového zlata?

Výrobnu mám u sebe doma v obci Pila, a abych byl přesný, nevyrábím čokoládu, ale bonbóny. Na ně si materiál míchám v různých poměrech z dovezené čokolády z Belgie, Německa a Madagaskaru. Originál jsou pak mé výrobky, které jsou z mléčné, bílé i hořké čokolády a rozličných tvarů a chutí.

Máte tedy nějaké své stěžejní produkty?

Lidem chutná vesměs vše, co prodávám, ale největší oblibě se těší například zázvor v hořké čokoládě, sušená rajčata s mořskou solí a chilli nebo slané čokolády, například s pistáciemi.

Oblíbené jsou i plátky pomeranče či mandle s medem a čokoládové lanýže s calvados nebo havajským rumem. Zákazníci stále více slyší na zdraví, takže vyhledávají výrobky se stále nižším obsahem cukru. Podle mého názoru, ten kdyby byl vynalezen dnes, tak je okamžitě zakázán jako narkotikum.

A jak to máte se zákazníky? Máte přehled, zda převládá zahraniční, nebo česká klientela?

Řekl bych, že tak čtyřicet procent příchozích tvoří Češi a zbytek turisté. A navzdory různým krizím převládají Rusové a po nich Němci. Řada mých zákazníků se sem vrací, a to třeba každý rok, když přijedou na návštěvu Karlových Varů. Vždy s sebou odvážejí stále více a více bonbónů.

Dokonce jsem našel na ruských internetových profilech, že návštěva lázní není kompletní bez mého čokoládového opojení. To je obrovská satisfakce pro mě.

Autor: Zdeněk Hnízdil

3.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Tung
4

Michal Tung o EET: Také Vietnamci pořizují pokladny na poslední chvíli

logo VK ČEZ Karlovarsko

Volejbal: VK ČEZ Karlovarsko je ve finále Českého poháru!

Mladí operní pěvci se opět sejdou v Karlových Varech

Karlovy Vary – Karlovy Vary jsou již více než padesát let svědkem pravidelných setkávání mladých koncertních a operních pěvců. Dokazuje to především Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka, na kterou každoročně v listopadu přijíždí kolem 100 soutěžících z celého světa, a Mistrovské pěvecké kurzy. 

Plzeň porazila Karlovy Vary 4:2 a zabrala v boji o první desítku

Hokejisté karlovarské Energie nestačili na Plzeň a prohráli na ledě škodovky 4:2.

U českých textů jsme se zapotili, říkají muzikanti z Meat Mincer

Karlovy Vary – Rockmetalová kapela Meat Mincer z Karlových Varů se stále snaží vyvíjet a nestát na místě. To dokazuje například přechod na české texty a také stále nové skladby. Kapela má za sebou i koncerty v předprogramu legendy Katapult (v rámci festivalu ve Vintířově) a také klubová vystoupení s populárními kapelami Seven, Menhir, Roxor nebo Titanic.Více o aktuálním dění v Meat Mincer informoval kytarista Standa Švarc.

Doupovské hory skrývají unikátní a jedinečné vulkanické horniny

Karlovarský kraj - Bouřlivé sopečné výbuchy a všude se rozlévající láva a zápach síry. Tak podobně před několika desítkami milionů let vypadal vývoj Doupovských hor v Karlovarském kraji. Dnes je tato krajina stále ještě opředena mnoha tajemstvími, která se dlouhá léta nedařilo objasnit. Právě proto se odborníci z České geologické služby v Praze spojili s pracovníky karlovarského muzea, aby sepsali první kompletní knihu o vzniku Doupovských hor. Nejen na to, jaké informace v ní lidé naleznou, jsme se zeptali přírodovědce Jana Matějů z Muzea Karlovy Vary.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies