„Žádost o součinnost při provádění záchranných a likvidačních prací v souvislosti s výskytem takzvané ptačí chřipky na území Karlovarského kraje obdrželi hasiči v úterý dopoledne od Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj," uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.
Veterinární správa potvrdila výskyt nebezpečné nákazy – aviární influenzy (chřipky ptáků) u chovatele na Chebsku, hospodářství Poustka a Klest. V obou komerčních chovech se jde dohromady o téměř 35 tisíc kusů drůbeže.
„Na základě vyžádané pomoci poskytnou hasiči dekontaminační linku pro očistu techniky a zasahujících osob a dostatek ochranných obleků. Likvidaci obou chovů provedou veterináři přímo v místě ohnisek. Už nyní jsou oba chovy uzavřené, technika hasičů bude na místo zásahu najíždět ve středu po zasedání krizového štábu. Samotná likvidace drůbeže pak bude provedena ve čtvrtek a v pátek," konstatoval Kasal.
Kromě těchto dvou ohnisek státní veterinární správa potvrdila jedno ohnisko v malém chovu v Božičanech na Karlovarsku.
Jednalo se o zhruba tři desítky kusů drůbeže, jejichž likvidace byla provedena bez součinnosti hasičů.
„Během dneška budou informováni starostové obcí v ochranné a dozorové zóně o nařízení veterinářů, podle kterého se bude provádět evidence drůbeže v malochovech v tříkilometrové ochranné zóně u obou ohnisek," dodal Kasal.

Likvidace drůbeže na Chebsku bude dosud největší likvidaci drůbeže při současné vlně ptačí chřipky. V Karlovarském kraji jsou už tři ohniska nemoci, v celé zemi 37. Kvůli nemoci bylo zatím v ČR utraceno přes 58 000 kusů drůbeže. Mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal uvedl, že před vypuknutím nákazy bylo ve dvou uvedených chovech na Chebsku zhruba 18 400 ptáků. V tomto počtu ale nebyla započítána kachňata a malá kuřata.

Oba chovy patří stejnému podnikatelskému subjektu. První z nich je v Chebu-Klesti, chovají se tam výkrmové kachny a brojleři. "Chovatel nahlásil úhyn zhruba jedné desetiny z 12 000 chovaných kachen a více než 100 ze zhruba 1000 brojlerů," řekl mluvčí Státní veterinární správy. Druhé hospodářství je v obci Poustka, uhynulo tam skoro 900 z více než 5000 kachen a více než čtvrtina ze 400 chovaných krůt.

Podle ředitelky krajské veterinární správy jde o farmy, kde se chovaly slepice, kachny a krůty. "Kachny a kuřata tam jsou ve dvou věkových kategoriích, polodospělá a malá kuřata a kachňata. Bohužel se budou muset zlikvidovat," uvedla Mária Slepičková. Dodala, že likvidace bude zřejmě ve čtvrtek a budou na ní spolupracovat hasiči, policie i krajští hygienici.

Na dohled od obou farem není podle Slepičkové žádný další větší chov. Musí se spočítat drůbež v malých chovech v okolí, těm ale zatím likvidace nehrozí, uvedla ředitelka. Vyhlášení ochranných pásem kolem obou ohnisek nákazy předpokládá krajská veterinární správa ve středu.

Obě postižené farmy patří firmě Zephyr Františkovy Lázně. Její prokurista Pavel Kolář se dnes k situaci v chovu nechtěl vyjadřovat.

Drůbež v postižených farmách vykazovala typické příznaky nákazy, veterináři pak u ní potvrdili typ nemoci H5. "Připravují se nařízení pro uzavřená pásma, která částečně zasáhnou také na území Německa," dodal mluvčí Státní veterinární správy.

Kvůli nemoci bylo dosud v ČR utraceno přes 58.000 kusů drůbeže. Chovatelé zažádali stát o kompenzace za 12 milionu korun, stát jim podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vyplatil 2,5 milionu korun.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka.