„Sociální program se loni osvědčil. V roce 2015 jsme nabídli práci 178 nezaměstnaným, letos jsme na lesních správách a v lesních závodech vytvořili pracovní místa pro 285 sezonních zaměstnanců," vysvětlil generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád s tím, že nejvíce nových zaměstnanců je v Krušných horách, a to celkem 56.

„V Karlovarském kraji jsme pak vytvořili 26 pracovních míst pro uchazeče o zaměstnání, evidované na úřadu práce. Zaměstnanci působí na Horní Blatné, v Kraslicích, u Františkových Lázní nebo v Toužimi," dodala mluvčí společnosti Eva Jouklová.

Zaměstnanecký poměr je sjednán do 31. října 2016 a měsíčně si sezonní zaměstnanci vydělají kolem 14 500 korun hrubého. Mzda ovšem závisí na individuálním přístupu k práci i výkonu

„Noví pracovníci čistí les, příkopy a svodnice. Kromě jiného také likvidují černé skládky a věnují se pomocným činnostem v pěstování i ochraně lesů," doplnila Jouklová.

Sociální program loni podnik avizoval ve své „Koncepci strategického rozvoje na období 2015 až 2019". Cílem je zaměstnat pracovní síly, které neuspěly na trhu práce a mohou tak v sezoně pomoci s činnostmi, na které by lesníci neměli čas.

Do roku 2019 tak chtějí Lesy ČR na veřejně prospěšné sezonní práce zaměstnat kolem 460 lidí ročně.