„Volba nebyla náhodná,“ informoval jednatel miniaturparku Tomáš Slivka. „Letos slaví tento malebný kostelík nedaleko Benešova 800. výročí,“ řekl.

Na modelu pracovali modeláři více jak tři měsíce. A miniatura bude opravdu jako vždy vypracovaná do posledního detailu. „Nezapomněli jsme ani na bájemi opředený zakovaný kříž ze sedmnáctého století v sousedství kostela,“ sdělil.

Ten je opředený řadou legend a pověstí. Jedna z nich praví, že část Jantarové komnaty ukryli nacisté na Benešovsku právě nedaleko Chvojna. A právě kříž je jedním z vrcholů trojúhelníku, do jehož středu byl poklad ukryt. „Součástí modelu bude také hřbitov a zeď obklopující kostel,“ popsal podobu makety jednatel.

Ilustrační snímek.
Do začátku nového školního roku bude oprava hotová

S kostelem na Chvojně je spojen šlechtic, senzibil a poslední rytíř v Čechách Václav II. Josef Potůček, který kostelu svatého Jakuba a Filipa věnoval více jak padesát let života. Právě on tvrdí, že místo je magické a na Chvojen si chodí stále dobíjet baterky. „Jsme hrozně rádi, že přijal i s manželkou naše pozvání a bude miniaturu kostela odhalovat,“ řekl Tomáš Slivka.

Slavnostní odhalení modelu se uskuteční v sobotu 19. srpna od 14 hodin.