„Na vědomost všemu lidu prostému i vznešenému se dává, že sraz maškar je svoláván na jedenáctou hodinu dopolední před radnicí. Sám starosta zde vybere z početného davu krále masopustu a předá mu klíč od brány obce. Ať to bude chuďas nebo pán, karnevalovému reji bude vládnout jako král," oznamuje slavnostně veřejnosti Romana Vlková ze statku Bernard.

Jakmile pak starosta oficiálně požehná průvodu, aby pokračoval v taškařicích, vydá se spektakulární procesí napříč obcí. Za zvuků harmoniky a velkého halasu přepraví vyzdobený koňský povoz krále bláznů až na nádvoří statku Bernard. Tady už bude vše připravené, aby se návštěvníci mohli naplno oddat karnevalovému reji a všemu, co k lidové oslavě patří. „Starobylý masopustní jarmark, který pojímáme jako velkou oslavu jídla, bude nabízet vybrané uzeniny, sýry, perníky, koláčky, pražené oříšky, trdelníky a spoustu dalších dobrot. Takže neváhejte a dopřejte si u nás pořádnou hostinu," láká návštěvníky Romana Vlková.

Nabitý program slibuje zábavu pro děti i dospělé. Velkým tahákem letošního karnevalu bude koncert loketských Roháčů. Dále se svými dobovými scénkami vystoupí Pouliční divadlo Viktora Braunreitera a četníci Praporu SOS Falknov nad Ohří.

Velké finále karnevalu přijde v 15 hodin, kdy dojde na pohřbívání basy, což je tradiční rozloučení s obdobím masopustu a zahájením postních dnů bez muziky a veselic. „Zesnulou basu ponesou na márách postavy v černých pláštích a společně se smutečním průvodem ji pohřbí. Zazní smuteční salva a projev. Tak symbolicky skončí poslední den hojnosti a veselí," vysvětluje význam staré lidové zvyklosti Romana Vlková. Masopust v Královském Poříčí potrvá od 11 do 15 hodin. Vstup na akci a do všech řemeslných dílen je zdarma.