Tu město nechalo kompletně zrekonstruovat v roce 2010 za 136 milionů korun. A od té doby je její vzhled na mnoha místech v centru spíše pro ostudu. Proto současné vedení na chebské radnici uvažuje o jejím odborném vyčištění.

„Už v minulosti se město snažilo různé skvrny na pěší zóně odstranit, používalo se tlakové čištění, mechanické čištění, vždy bez dlouhodobého výsledku,“ konstatoval chebský místostarosta Zdeněk Hrkal. Nyní si město nechalo udělat test čištění od specializované firmy. Městskou kasu by to mohlo vyjít až na milion korun.

„Rozpočet na vyčištění celé pěší zóny se pohybuje kolem milionu korun. Je tu hned několik firem, které se přímo čištěním dlažby zabývají, a vyhlásíme tak výběrové řízení. A je tak možné, že se s cenou dostaneme i pod zmíněný milion,“ konstatoval místostarosta Hrkal.

Pěší zónu chce nechat město Cheb vyčistit ještě během podzimu. Dojde nejen k očištění, ale také k napenetrování dlažby.

„Podle odborníků, kteří si pěší zónu prohlédli, údajně v minulosti nedošlo k napenetrování celé dlažby, a proto se špína dostává i do struktury samotného kamene a špatně se čistí,“ konstatoval chebský místostarosta.

Problém s penetrací dlažby není však jediným zádrhelem. I mnoho obyvatel města se k dlažbě chová nezodpovědně. „Je to otázka všech lidí, kteří po pěší zóně chodí, aby se snažili o to, udržet ji čistější. Především v okolí laviček a u různých provozoven rychlého občerstvení je kamenná dlažba v naprosto katastrofálním stavu. Je tam flek vedle fleku. Je to důsledek chování některých lidí, toho, jak přistupují k městskému i jakémukoliv jinému majetku,“ podotkl Zdeněk Hrkal.

Kromě zbytků z jídla bývá pěší zóna plná zašlapaných nedopalků od bezohledných kuřáků.

Ilustrační foto.
Hodil skleněnou lahev do výlohy