VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mladí kuchaři a cukráři čarovali

Karlovy Vary - Již posedmnácté se krajské město stalo místem přehlídky kuchařského umění žáků odborných učilišť a středních škol. Minulým ročníkům patřily prostory hotelu Imperial, letos se však gastronomické klání konalo již podruhé v Grandhotelu Pupp. Soutěžící připravovali například tříchodové menu včetně dezertů, tři různé předkrmy nebo slavnostní dort na volné téma pro osm osob.

15.12.2015
SDÍLEJ:

Porotci neměli vůbec lehký úkol. O výběru těch nejlepších pokrmů rozhodovaly detailyFoto: Zdeněk Hnízdil

U zrodu celé akce stála před lety pedagožka Iva Andrášková. „Dříve jezdily školy z celé republiky. Měli jsme tu reprezentanty i z Ostravy či Děčína. To na několik let upadlo a až v poslední době se tento celorepublikový účastnický trend vrací. Jsme rádi, že jsme na soutěži mohli letos přivítat vedle regionálních zástupců i kuchaře a cukráře z Tábora, Prahy nebo Chomutova," uvedla vedoucí učitelka odborného výcviku na SŠ stravování a služeb Karlovy Vary.

Škola akci pořádá ve spolupráci s Grandhotelem Pupp a Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Každý rok se pak určuje povinná surovina, se kterou se musí kuchaři poprat. „Loni to byly brambory a letos je to tvaroh. Chtěli jsme, aby se síly každým rokem vyrovnávaly, proto mají letošek oproti předloňsku cukráři zajímavější," doplnil šéfkuchař restaurace Carlsbad Plaza Karlovy Vary Lukáš Paluska.

Cílem soutěže je ukázat talent a estetický cit nastupujících kuchařů a také, že za výběr tohoto povolání není třeba se stydět. „Velice si vážíme partnerství při pořádání Lázeňského pohárku. Rádi vidíme, že se akce stala opět zajímavou a že jde rok od roku vidět posun vpřed, co se týče nápaditosti vystavovaných výrobků," doplnila ředitelka Puppu Andrea Pfeffer Ferklová.

Aby se předešlo případným podvodům, jídlo, které soutěžící připravovali k vystavení, pak museli během dne také připravit přímo na místě během pódiové show. Důvod byl prostý. Porotci měli jistotu, že jim vystavený pokrm nepřipravil někdo zkušenější předem.

„Lázeňský pohárek se rovněž podařilo zařadit do osmi celorepublikových nominačních soutěží, ze kterých je možné postoupit na mezinárodní mistrovství v gastronomii Gastro Junior," dokončil prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec.


Výsledková listina kuchaři

1. Jindřich Rousek SOU Gastronomie Praha 10

2. Tomáš Guth Středisko praktického vyučování GH Pupp, o.p.s.

3. Michala Pačandová SŠ gastronomická a hotelová, Praha Bráník

4. Dominik Homolka SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

5. Martin Usler SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

6. Patrik Bouda SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

7. Tomáš Vančura SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

8. Patrik Tacinec SZŠ a SOŠS Jihlava

9. Jan Krátoška SŠ obchodu, služeb a řemesel Tábor

10. Martin Gallát SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

11. Markéta Nedvědová SŠ technická, gastronomická a automobilní

12. David Kadlec Hotelová škola Mariánské Lázně

13. Marek Pilát SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

14. Filip Jarý SŠ gastronomická a hotelová, s.r.o., Praha Bráník

15. Vojtěch Hlavatý SOŠ a SOU Praha-Čakovice

16. Eliška Nožičková Střední škola živnostenská Sokolov


Výsledková listina cukráři

1. Vladyslav Ryasnyy Střední škola gastronomická a hotelová, Praha

2. L. Brtnická SŠ technická, gastronomická a automobilní, Chomutov

3. Anna Englcová Středisko praktického vyučování GH Pupp, o.p.s.

4. Klára Šimunková -Střední škola živnostenská Sokolov

5. Jan Lindner Střední škola živnostenská Sokolov

Autor: Zdeněk Hnízdil

15.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7

Foto: Miminka z Karlovarska

Ilustrační foto

Těžký úkol. Lázně zvelebí renomovaný urbanista

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Letní svatby jsou in, oddává se na lávce, golfu, na poli nebo u vysílače

Karlovarský kraj – Jako by se s nimi roztrhl pytel. Svatby v létě jsou prostě in. Snoubenci přitom čím dál více preferují venkovní obřad. A některá místa jsou opravdu netradiční.

Vrchní sestra ze sokolovské interny by se mohla stát Nej sestřičkou roku 2017

Sokolov - Míša Rauscherová, vrchní sestra z interního oddělení sokolovské nemocnice, by se mohla stát Nej sestřičkou tohoto roku. V Sokolově pracuje s dvouletou přestávkou deset let.

Máme žízeň. A projevilo se to v prodeji

Karlovy Vary - Patrně i díky vysokým teplotám a žíznivým zákazníkům v letních měsících vzrostl skupině Karlovarských minerálních vod (KMV) v prvním pololetí roku prodej meziročně o čtyři procenta a dosáhla celkového obratu 3,9 miliardy korun. To bylo meziročně o dvě procenta více.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení