„Společně s energetiky instalujeme v prostorách KMS dvě moderní kogenerační jednotky o výkonu 999 kW a 800kW elektrického výkonu. Realizací projektu instalace kogeneračních jednotek do systému centrálního zásobování teplem a teplou užitkovou vodou v našem městě dojde nejenom ke zvýšení efektivity provozu zdrojů tepla, ale také k dalšímu výraznému zvýšení účinnosti využití primární energie. A v hlavní míře ke snížení a stabilizaci koncové ceny tepla pro občany města," říká jednatel KMS Otakar Mika.

Kogenerační jednotky jsou podle jeho slov vysoce sofistikovaná technologická zařízení určená ke společné výrobě elektřiny a tepla. „Jedná se spojení spalovacího motoru, generátoru, soustavy tepelných výměníků a řídicího systému, který umožňuje jednotky řídit jak místně, tak i dálkově pomocí PC, přes internet nebo třeba přes mobilní telefon.

Zároveň vznikne lokální zdroj výroby energie pro případ přerušení dodávek energie," pokračoval Mika s tím, že KMS tak stále hledá cesty inovace, které přispívají k modernizaci.

Kvůli instalaci kogeneračních jednotek museli vodohospodáři přistoupit ke stavebním úpravám objektu v centru města, aby tam těžká technika mohla zařízení přivézt. V úterý musela být i zastavena na několik hodin doprava na hlavním silničním tahu. Kogeneračních jednotek ve městě možná ještě přibude. KMS nechá posoudit možnost instalace další jednotky v základní škole v Havlíčkově ulici. „Možnost výroby elektrické energie a současného vyhřívání školního bazénu se totiž přímo nabízí," dodal.