Cizinecká policie zvýšila dohled nad osobami a kontroluje průjezdy vozidel. „V sousedním Johanngeorgenstadtu je ubytovaných sto šedesát uprchlíků. Hrozbu nepodceňujeme a v současnosti připravujeme instalaci kamerového systému. Dále spolupracujeme s cizineckou policií a s policií v Perninku," řekl starosta Potůčků Vlastimil Ondra. Potůčky jsou specifický přechod. „Využívají ho hlavně turisté, co do Čech jedou na nákupy nebo pro pohonné hmoty," podotkl místostarosta Roman Jeníček. Karlovarský kraj společně s ostatními členy Bezpečnostní rady kraje průběžně monitoruje situaci týkající se aktuálních událostí v příhraničí se Saskem a Bavorskem. Má k dispozici týdenní přehledy nelegální migrace od Ministerstva vnitra. „Jsem v permanentním kontaktu s ředitelem krajského policejního ředitelství, který mě informuje o stavu na hranicích a o spolupráci s německými kolegy. Do této doby nedošlo k žádnému incidentu, pouze k průnikům jednotlivých osob. Policie i ostatní složky jsou schopny tyto případy zvládnout," řekl hejtman Martin Havel.

Lidé, kteří se dostávají z Německa do příhraničí v Karlovarském kraji, nechtějí žádat v České republice o azyl a vracejí se do Německa.

„Současný stav věcí rozhodně nepodceňujeme, jsme na hranicích se dvěma spolkovými zeměmi a problém může postupně kulminovat. Z toho důvodu jsem už před časem navštívil starostu Kraslic, protože v nedalekém německém Klingenthalu vzniklo zařízení pro uprchlíky, diskutovali jsme o atmosféře ve městě, kde je zatím klid. Bude-li to zapotřebí, kraj je připraven podpořit bezpečnostní složky a nabídnout pomocnou ruku okamžitě, jakmile by měl signály o ohrožení bezpečnosti obyvatel," poznamenal hejtman.

V sobotu policie zadržela v Potůčkách cizince íránského původu, který nepředložil své doklady, ale žádal o azyl v Německu, tak ho neprodleně vrátili do Spolkové republiky Německo. V Chebu v úterý vystoupili cizinci afghánského původu, taktéž bez dokladů. Nakonec se ukázalo, že měli vystoupit v Hofu, ale omylem vystoupili až v Chebu. Oba se neprodleně vrátili zpět do Německa, kde žádají o azyl. „Na Božím Daru nic neregistrujeme. Zatím nepřipravujeme ani žádnou prevenci. Nezaznamenali jsme ani pohyb žádných příslušníků cizích národností," sdělil místostarosta Jaroslav Formáček. Podle kraslického starosty Romana Kotilínka je radnice v úzkém kontaktu s Policií České republiky. „Vzhledem k tomu, že nedisponujeme vlastní městskou policií, tak nemáme, jak jinak případné problémy řešit. Pokud jde o opatření na hranicích, tak policie posílila techniku a počet policistů na stanici," informoval Kotilínek.

„Od minulého pátku na základě pokynu policejního prezidenta se rozšířilo zvýšené bezpečnostní opatření na státní hranici o úsek státní hranice s Německem. Na určených místech bývalých hraničních přechodů a v nepravidelných časových úsecích probíhají kontroly při vstupu na území ČR. Současné dění na státní hranici se SRN se nepřetržitě monitoruje v rámci běžného výkonu služby. Za období posledního půl roku došlo pouze ve třech případech k nedovolenému vstupu na území ČR v Karlovarském kraji, kdy se ve všech případech jednalo o bývalý hraniční přechod Potůčky a osoby byly žadateli o azyl v SRN ze zařízení v Johanngeorgenstadtu. Jejich jiné protiprávní jednání na našem území nebylo zjištěno. Ze společných jednání se spolkovou policií bylo zjištěno, že žadatelé o azyl v SRN, kteří byli rozmístěni dle stanovených kvót do obcí v blízkosti státní hranice s ČR, se nedopouští ve větší míře protiprávního jednání. Rozsah přijímaných opatření bude záviset na aktuální bezpečnostní situaci v blízkosti státní hranice," řekla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.