A to je šance. Karlovarský kraj totiž podá žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí na výměny zastaralých kotlů a výše dotace by mohla dosáhnout 67 milionů. V regionu by se tak mohlo vyměnit až 440 kotlů na tuhá paliva. „Do konce září budeme znát základní parametry. Pak společně s úředníky odboru investic a grantových schémat vyjedeme do obcí s rozšířenou působností, zástupce obcí budeme informovat o možnostech a podmínkách čerpání dotací na kotle a společně budeme zjišťovat zájem o výměny kotlů," uvedl krajský radní Josef Hora (HNHRM).

Podle krajského radního Hory budou smlouvy krajů se státem o poskytnutí dotací uzavírány na přelomu prosince a ledna, v březnu 2016 už by pak mohli o dotace žádat obyvatelé regionu.

„Je nám jasné, že si zejména starší lidé v našem kraji nemohou půjčit 150 tisíc korun na nový kotel. Proto ministerstvo životního prostředí uvažuje o takzvané modifikační platbě, kdy by zájemci o výměnu kotle nejprve zaplatili svůj podíl z celkové ceny jako zálohu, a zbytek, tedy 70 až 85procentní dotaci by uhradili později, po výměně kotle," vysvětlil krajský radní Hora s tím, že systém ale ještě není dořešen.

Kraj má také obavy z toho, že nebude zájem obyvatel dostatečně velký, aby pokryl výši dotace od státu. Pokud by totiž kraje částku nevyčerpaly, hrozily by jim vysoké sankce. „Cílem projektu je snížit emise z lokálního vytápění domácností a snížit znečištění ovzduší prostřednictvím výměny stávajících kotlů na pevná paliva například za nové kotle na pevná paliva, tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle, ale v úvahu budou přicházet i s tím související mikroenergetická opatření," vysvětlila krajská mluvčí Jana Pavlíková.

Dotace z EU bude činit 70 až 85 procent z celkové částky maximálních výdajů ve výši 150 tisíc korun. Na jeden projekt je to tedy nejvíce 127 tisíc 500 korun. Zbytek musí uhradit žadatel.