„Podpora rozvoje amatérských sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot působících v Karlovarském kraji je jednou z našich priorit. Vzhledem k tomu, že jsme si vědomi toho, že jim chybí potřebné peníze na údržbu a obnovu sportovních zařízení, připravili jsme pro ně nový dotační titul. Celkový finanční objem prostředků určených pro tento program představuje 4 125 000 korun," uvedl radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Bradáč.

Každý z žadatelů může získat příspěvek ve výši až 150 000 korun. Dotace ovšem nesmí přesáhnout 70 procent z celkových nákladů projektu.

Žádosti je možné posílat poštou na adresu krajského úřadu odboru školství, mládeže a tělovýchovy, elektronicky prostřednictvím e-podatelny či je osobně doručit do podatelny krajského úřadu. Podrobná pravidla, včetně kontaktů na zaměstnance, kteří poskytují bližší informace, najdete na internetových stránkách Karlovarského kraje.

KRAJ SE POSTARÁ TAKÉ O BEZPEČNĚJŠÍ BRANKY

Na pořízení bezpečných branek uvolní Karlovarský kraj kolem 875 000 korun. Dotaci od Karlovarského kraje získá Karlovarský krajský fotbalový svaz (KKFS), který nové branky nakoupí pro kluby hromadně. Šance na jejich pořízení využije 34 z 86 oslovených oddílů z kraje. Ostatní kluby již bezpečné branky mají nebo nedisponují mládežnickou členskou základnou. Fotbalový svaz poskytne každému klubu dvě branky, dohromady jich tedy pořídí sedm desítek. Příspěvek od kraje pokryje nákup poloviny branek, na zbytku se bude podílet KKFS společně s jednotlivými kluby.

Kde a kolik se bude investovat ve městech a obcích?

Tenisový areál v Aši (1 mil. Kč)

Město chystá první etapu modernizace tenisového areálu za jeden milion korun. V plánu je rovněž instalace nového osvětlení v tělocvičně v ulici Gustava Geipela.

Stadion TJ Lokomotiva Cheb (27 mil. Kč)

Sportovní areál TJ Lokomotiva je už zastaralý a potřebuje celkovou rekonstrukci. Oprava je rozdělena do dvou etap. V té první vznikne celá nová plocha s umělou trávou, s přístupovými komunikacemi. Následovat by měly opravy šaten, sportovní haly samotné a ostatních částí areálu.

Trávník pro fotbalisty v Sokolově (11 mil. Kč)

Letos se dočkají po zhruba 40 letech fotbalisté sokolovského Baníku. Dostanou totiž nový trávník za 11 milionů korun. Nový pažit bude jeden z nejmodernějších a na jeho pořízení se podílí město, kraj i majitel fotbalového klubu. Město původně uvažovalo, že při rekonstrukci nechá rovnou nainstalovat vytápění, což by stálo dalších pět až šest milionů korun. A do toho bez dotace město nepůjde.

Stadion AC Start Karlovy Vary (20 mil. Kč)

Sportoviště před časem získala v insolvenčním řízení společnost THR, od té ji vloni koupilo město za 11 milionů korun. Na modernizaci areálu hodlá letos získat peníze z dotačního programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Zázemí pro fotbalisty Horní Slavkov (2,5 mil. Kč)

TJ Spartak má požádáno o dotaci na zateplení objektu šaten a sociální zázemí pro fotbalové hřiště. Město Horní Slavkov se zavázalo, pokud bude Spartak úspěšný, že 2,5 milionu na spoluúčast poskytne. Dále podávají žádost o dotaci pro ZŠ Školní. Je to sdružená investice za zhruba 17 milionů a součástí je i bezbariérové zpřístupnění sportoviště na hřišti u ZŠ, kde by měla vzniknout rampa. Mělo by vyrůst venkovní sociální zázemí a dojít k bezbariérové úpravě tělocvičny a WC.

Chlazení na zimním stadionu v Mariánských Lázních (15-20 mil. Kč)

Město podalo žádost o dotaci na rekonstrukci chlazení. Realizace je závislá na tom, jak žádost dopadne. Chladící deska se stále ještě čpavkovou technologií je křivá, drolí se a na některých místech kouká armatura. Od modernizace si město slibuje nejen větší komfort pro sportovce a návštěvníky, ale také padesátiprocentní energetickou úsporu.

Sportoviště u ZŠ v Bochově (7-8 mil. Kč)

Město plánuje výstavbu sportoviště u zdejší základní školy a podalo žádost o dotaci na ministerstvo školství. Mělo by se jednat o velké víceúčelové hřiště.

Atletický stadion v Ostrově (39 mil. Kč)

Areál s vlastním zázemím, 333 metrů dlouhou běžeckou dráhou i s vybavením na další atletické disciplíny má sloužit především pro soutěže mládeže. Přístupný ale bude i široké veřejnosti. Areál bude stát u základní školy Masarykova.

INVESTICE DO SPORTOVIŠŤ nemusejí být nutně v řádu milionů korun. Například v Kraslicích dokončí na jaře projekt workoutového hřiště, které by mělo vyrůst v zóně za kostelem. Město má na něj připraveno v rozpočtu 231 tisíc korun. Obdobné hřiště plánují i ve Žluticích. V Chodově chtějí pořídit dva posilovací stroje a vybavenost do rekreačního areálu na Bílé vodě za 150 tisíc korun. Dále v tomto městě hodlají rekonstruovat hřiště na minigolf za 260 tisíc Kč.

Přečtěte si také:

Sledge hokej: Sharks vyhráli první bitvu

Ostrov udělal první krok k záchraně