„Značné výdaje, kolem devíti milionů korun, máme i kvůli nesčetným opravám, jako jsou například obnovy chodníků, nebo investicím do vypsaných projektů. Rovněž nás stály dost peněz veškeré kompetence spojené se slučováním škol," vysvětlil starosta města Václav Slavík.

Do rozpočtového plánu pro rok 2013 byla počítána také rekonstrukce hlavní křižovatky. O té už však ví, že se letos opravovat nebude.

„Kvůli zastavenému projektu opravy křižovatky musíme celý rozpočet postupně dále přehodnotit," doplnil.

Největší změnou ve Žluticích bude nejspíše nová podoba Velkého náměstí.

Na žlutickém náměstí jsou v současné době stromy, o které se roky nikdo odborně nestaral a které přerostly do výše, kdy upozaďují dominantu náměstí, a to sloup Nejsvětější Trojice.

Město dostalo na opravu sloupu dotaci a během dvou uplynulých let jej zrekonstruovalo.

Oprava celého náměstí by ale přišla na 30 až 35 milionů korun. Město se proto musí rozhodnout, jestli do investice, která by změnila střed města, půjde a jakou má mít náměstí konečnou podobu.

„V současnosti nám zpracovatel architektonické studie předložil návrh jako reminiscenci na historickou úpravu bez zeleně. Závěr je ale takový, že stromy na náměstí již přes 130 let rostou," dodal Petr Brodský, předseda Muzejního spolku Žluticka.

Proto bude nutné na náměstí vysadit stromy s maximálním vzrůstem do osmi metrů.

„Bude ovšem nutné, aby vysazené stromy nekonkurovaly takzvaným pohledovým dominantám," dokončil Brodský.