Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála má na odstupné dle zákona o obcích nárok uvolněný člen zastupitelstva, který už ve své funkci po volbách nepokračuje.
„V našem případě jde o dva končící náměstky primátora. Odměna – cituji zákon: „se stanoví jako výše měsíční odměny, k níž se přičte násobek této částky a počtu celých ukončených po sobě jdoucích let výkonu funkce, nejdéle však pěti ukončených let výkonu funkce," vysvětlil metodiku odměn mluvčí Kopál.
Na karlovarském magistrátu se to tak týká bývalých náměstků Jaroslava Růžičky a Petra Bursíka.
„Jaroslavu Růžičkovi budou vyplaceny čtyři měsíční odměny a Petru Bursíkovi tři měsíční odměny. Měsíční odměna náměstka primátora Karlových Varů je opět určena předpisem, nařízením vlády, a činí přibližně 60 tisíc korun," vysvětlil mluvčí. Jaroslav Růžička tak na odchodnou obdrží 240 tisíc korun a Petr Bursík 180 tisíc korun. Město je podle mluvčího Kopála povinné ve svém rozpočtu tyto prostředky vyčlenit. „Nepředstavují tedy nepředpokládaný zásah do rozpočtu, ale byly očekávány už při schvalování rozpočtu na volební rok 2014. Jiné nároky na odstupné, například zastupitelům nebo radním, kteří nebyli uvolnění, zákon nestanovuje a nebude vypláceno. Odstupné stejně tak nenáleží zástupcům města jmenovaným do orgánů společností, " doplnil mluvčí.
Také v Chebu odejdou uvolnění radní s nemalým odstupným. Starosta Pavel Vanoušek by měl dostat 241 tisíc korun, místostarostové pak 209 tisíc korun. Pokud by na svém postu skončil místostarosta Michal Pospíšil, který nebyl ve funkci jen jedno volební období, mohl by si přijít až na 314 tisíc korun. „Odměny jsou spočítány k dnešnímu dni a platí za předpokladu, že uvedení funkcionáři nebudou ve své funkci pokračovat," uvedla mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková.
Starostové na odchodu si na větší odměny na Sokolovsku nepřišli. Například sto tisíc korun odsouhlasili zastupitelé exstarostce Horního Slavkova Janě Vildumetzové. Ta ale skončila ve funkci už na konci loňského roku kvůli údajnému pronásledovateli, který jí ztrpčoval profesní i soukromý život.

Odměnu dostala za své služby a práci pro město po dobu uplynulých sedmi let. Zároveň však také jako částečnou kompenzaci za to, že nedokončila, své volební období a tudíž ji bylo zkráceno takzvané odchodné.
Odcházející starosta Sokolova, senátor Zdeněk Berka, působil ve vedení sokolovské radnice nepřetržitě 12 let. Na odchodném si odnese šest měsíčních platů. Jak sám tvrdí, konečná celková suma se může někomu zdát velká, ale je prý třeba si uvědomit i jiný fakt. „Za ta léta strávená ve funkci starosty či místostarosty jsem nepobíral žádné roční odměny. Například ředitelům příspěvkových a městských organizací dělají roční odměny jeden až dva platy navíc," říká Berka.
Jednoduchými počty si tak odcházející starosta přišel oproti nim na pouhou půlku jednoho platu ročně navíc.
Druhým odcházejícím z vedení sokolovské radnice je místostarosta Ladislav Sedláček. Ten má podle vedoucí personálního oddělení Hany Reinišové nárok na tři měsíční platy. Ve funkci působil dva roky. „To znamená jeden měsíční plat plus další dva za strávené roky ve funkci místostarosty. U pana Berky je to též jedna měsíční mzda plus dalších pět navíc. I když byl ve funkci dvanáct let, šest platů je maximem," konstatovala Reinišová.
Měsíční plat starosty a místostarosty Sokolova vycházel z právních předpisů a starosta Zdeněk Berka tak pobíral 58 456,- Kč, na odchodnou tak celkem obdrží 350 tisíc 736 korun. Měsiční plat místostarosty Ladislava Sedláčka byl 50 405,- Kč, jeho odměna na rozloučenou tak činí 151 tisíc 215 korun.
Jakou odměnu obdrží na odchodnou starosta Nejdku Vladimír Benda, to jsme se nedozvěděli. Prý to neví ani on sám.