Na vlastní žádost stranu, v jejíchž barvách byl dvakrát zvolen do čela kraje i do parlamentu, opustil. A byl to odchod s hořkou příchutí. Mezi jeho bývalými „přáteli" pak v řadě případů vyvolal rozpaky. A jak Novotný svůj překvapivý krok zdůvodnil?

„Po dlouholetém působení v řadách sociální demokracie jsem po téměř ročním rozhodování dospěl k závažnému rozhodnutí ukončit členství v ČSSD. Není to krok jednoduchý, zvláště poté, co jsem zájmy strany a zejména jejích voličů hájil v mnoha funkcích. Nejprve jako zastupitel a následně radní města Sokolov, poté jako zastupitel a později i hejtman Karlovarského kraje a v neposlední řadě jako poslanec Parlamentu ČR. Ale je to krok nutný a především pečlivě zvážený," uvedl Novotný ve svém prohlášení. A ještě dodává:

„Jsem znechucen dlouhotrvajícími útoky na moji osobu ze strany krajského vedení ČSSD, kde jediným důvodem je, že jsem před rokem odmítl podepsat novou krajskou koaliční smlouvu s ODS a TOP 09. Jsem unaven diskriminací mého aktivního veřejného života v regionu ze strany krajského předsednictva, a to z důvodu obav některých členů vedení z toho, že pravidelně získávám vysoký počet preferenčních hlasů ve volbách.

Sociálně orientované myšlení tím ale v žádném případě neopouštím a zůstávám nadále členem poslaneckého klubu, a pokud bude o moji práci a zkušenosti zájem, rád bych je využil pro Karlovarský kraj," konstatoval Novotný v prohlášení.

Novotný se pro rezignaci rozhodl patrně poté, co ztratil podporu ve své domovské organizaci v Sokolově. Přitom na Sokolovsku se těšil velké podpoře i v době, kdy se proti němu stavěli straničtí kolegové z Chebska a Karlovarska. Jenomže místní organizace ČSSD v Sokolově začala projednávat kandidátku pro krajské volby a Novotný se na ni nevešel.

Předseda místní organizace v Sokolově a náměstek hejtmana Miloslav Čermák uvedl, že se prozatím jen vybírají kandidáti a o pořadí na kandidátce se dosud nejednalo. „Mrzí mě to. Josef Novotný pro nás udělal spoustu práce. Vše se zkomplikovalo při sestavování kandidátky strany, kdy ho do ní osm z devíti členů rady nenavrhlo. Je to složitá situace. Josefa Novotného se to dotklo a vyčítá mi, že jsem se ho nezastal," uvedl Čermák. Podle Čermáka bude nyní důležité i to, jak se postaví Novotný ke své roli ve Sněmovně.

Krajský předseda ČSSD Petr Navrátil řekl, že je mu odchodu Novotného z ČSSD líto. „Pracovali jsme spolu šest let. V rámci krajské politiky: není členem krajské koalice, a tak ohrožena není," poznamenal.

Podle Navrátila nikdo z krajského vedení strany na Novotného v poslední době neútočil. „Na krajský výkonný výbor v poslední době nechodil a ani v médiích nikdo nekomentoval jeho práci, takže nevím, co tím myslí," dodal Navrátil. Náměstek hejtmana Jakub Pánik (ČSSD) podotkl, že si možná Novotný chce odchodem z ČSSD takříkajíc uvolnit ruce, aby mohl do krajských voleb kandidovat za jiný subjekt.

A jak ovlivní Novotného odchod z ČSSD situaci v parlamentu? „Kolega Novotný mě informoval o tomto svém kroku a odchodu z ČSSD. Domluvili jsme se, že členem poslaneckého klubu zůstane," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. „Mohu potvrdit, že tak, jak se mi vyjádřil, tak toto jeho rozhodnutí nepramení z jakékoli situace zde v Poslanecké sněmovně. Má to souvislost s regionem," dodal. Podle Sklenáka je však nešťastné, když někteří lidé získají zastupitelský nebo poslanecký mandát za ČSSD a pak ze strany vystoupí.

I kdyby ale Novotný klub ČSSD opustil, sílu koalice by tím neohrozil, vláda má ve dvousetčlenné dolní komoře celkem 111 poslanců. Největší poslanecký klub má právě ČSSD s 50 poslanci zvolenými za tuto stranu.

Odchodem Novotného ze strany vyvrcholily spory mezi Novotným a členy ČSSD v kraji. Novotný stejně jako další hejtmani, kteří byli zvoleni i do Poslanecké sněmovny, čelil tlaku, aby si vybral jen jednu z funkcí. Nakonec zvolil funkci poslance.


Vizitka poslance a bývalého hejtmana kraje Josefa Novotného (62)

Datum a místo narození: 14. prosinec 1952 v Českých Budějovicích

Vzdělání: vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze a Fakultu tělesné výchovy a sportu tamtéž, později si udělal doktorát a absolvoval studium pro ředitele a manažery škol.

Současná funkce: člen Poslanecké sněmovny (od roku 2010; znovuzvolen v roce 2013), působí v rozpočtovém výboru, je členem dozorčí rady VZP.

Kariéra: po studiu začal učit na gymnáziu v Karlových Varech, v roce 1978 přešel na vlastní žádost do Sokolova na střední odborné učiliště strojírenské, v letech 1983 až 1987 pracoval jako referent odboru investic na ředitelství Hnědouhelných dolů Sokolov, poté se vrátil na strojírenské učiliště do funkce zástupce ředitele; v roce 1998 byl jmenován ředitelem Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov, která vznikla spojením strojírenského učiliště s elektrotechnickou průmyslovou školou.

Členství a funkce v politických stranách: doposud člen ČSSD (od roku 2002), v letech 1983 až 1989 byl členem KSČ.

Rodina: ženatý, má dva syny

Novotný se celý život věnuje volejbalu. V mládí byl aktivním hráčem, zúčastnil se letní univerziády a hrával ligové soutěže. Později byl funkcionářem a trenérem mládeže, mimo jiné i u českých mládežnických reprezentací.